Mikko Porvali: Sinisen kuoleman kuva

Sinisen kuoleman kuva

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tähän kirjaan tartuin oikeastaan toisen kirjan vuoksi: Porvalin Veri ei vaikene voitti Vuoden johtolanka -palkinnon, mutta eihän kirjasarjaa silti toisesta osasta aloiteta.

Sinisen kuoleman kuvassa kiinnostavinta on sen puitteet: tapahtumat sijoit­tuvat 1920-luvun Viipuriin, jossa oikeustiedettä opiskellut, mutta poliisiksi päätynyt Jussi Kähönen työskentelee opiskelutoverinsa Salomon Eckertin kanssa Etsivän Osaston komisarioina.

Kirja alkaa tapolla, jossa surmansa saa kollega, konstaapeli Pönkkä. Kähönen ja Eckert alkavat tutkia tapausta, joka johtaa itärajalle.

Tämän tapauksen selvittely ei kuitenkaan ole kirjan ydinasiaa; jutusta pääs­tään nopeasti, ja sitten siirrytään kieltolain aikaansaaman pirtutrokauksen pariin. Kähönen ja Eckert saavat selvitellä pirtun salakuljetusta Viipurissa ja muuallakin Kannaksella.

Vaikeuksia tulee sekä salakuljettajien että politiikan puolelta. Painostus on kovaa ylemmiltä tasoilta, kaikkia ei salakuljetusverkostojen paljastaminen kiinnosta, nykytilanne on poliittisesti vähän yllättävillekin tahoille mieluisa.

Sinisen kuoleman kuva on vähän omituinen kirja. Dekkarit ovat yleensä kovin juonivetoisia, mutta tämän jutun juoni on hatara, tiukan juonen sijasta seura­taan pirtusotaa kovin yleisellä tasolla, harhaillen vähän sinne ja tänne.

Teos perustuu osin tositapahtumiin, taustalla on todellisia poliisisurmia. Kirja on kunnianosoitus palveluksessa kuolleille poliiseille ja selvästi poliisien puo­lella korruptoituneita vallanpitäjiä vastaan. No, jokainen poliisikaan ei ole kun­nollinen, ja käytetyistä keinoista tulee vähän hankausta kunnollisuuteen taipu­vaisen Kähösen ja käytännöllisemmän Eckertin välille.

Porvalin tausta poliisina ja historioitsijana näkyy asenteessa ja huolellisessa taustatyössä. Napakan juonen sijasta lukijalle on tarjolla mielenkiintoista his­toriallista kuvausta. Jotkut arvostavat varmasti myös teoksen vähäverisyyttä: väkivaltaisia kuolemantapauksia kyllä sattuu, mutta raakuuksilla ei kuitenkaan mässäillä.

Esikoisteokseksi ihan kelpo suoritus joka tapauksessa, mutta kakkososan toivoisin nostavan tasoa jonkin verran.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 098 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...