Keisari

Kari Valto: Keisari

Lukaisinpa sitten Keisarin! No, en lukaissut, vaan vietin hänen "korkeutensa" kanssa todella pitkän ajan. Miksikö? Koska viihdyin. Olin aiemmin tutustunut kirjaan Pajarit, ja koska Keisari on sille jatkumo, niin halusin viihtyä koko sen kummallisen mielenkiintoisen porukan seurassa mahdollisimman pitkään. Annostelin heitä joka illalle vain muutamia... Lue koko vinkki »
Juhannusyön painajainen

Virpi Hämeen-Anttila: Juhannusyön painajainen

– Sinulla on aina hienoja ajatuksia rikollisen mielen toiminnasta. Näin meidän kolmen kesken, minä näen joukon rikkaita ja hemmoteltuja nulikoita, jotka valehtelevat säästääkseen nahkansa. En vain tiedä, missä kohtaa ne valheet ovat. Karl Axel Björk kutsutaan apuun, kun Helsingin edustalla saaressa juhannusta juhlineen nuorison aamu alkaa kahden... Lue koko vinkki »
Pajarit

Kari Valto: Pajarit

Käsissä on ollut sellainen kirja, ettei sitä olisi herennyt millään jättää, niin mukavaa oli lukeminen. Ihan huolimatta siitä, että aiheena on viinan trokaus ja vieläpä 1920-luvulla, niin voiko synkempää ajatella? Vaan oliko synkkää - ei sitten ollenkaan. Hyvinhän ne ihmiset osasivat elää vuonna 1928, vaikka osa saikin leivän pöytään trokaamalla vi... Lue koko vinkki »

Tapio Koivukari: Pirtumiehet

Suomen raittiusväki halusi kitkeä juopottelun kansan keskuudesta ja niinpä suomalaisten raitistamiseksi saatettiin voimaan kieltolaki vuonna 1919. Pullonkorkit eivät kuitenkaan kieltämällä kiinni pysyneet, sillä viinan salakuljetuksesta ja myynnistä aukesi monille mahdollisuus kannattavaan bisnekseen. Noista ajoista kertova Tapio Koivukarin romaani... Lue koko vinkki »
Missä kuljimme kerran

Kjell Westö: Missä kuljimme kerran

Vuoden 2006 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto meni Kjell Westölle. Missä kuljimme kerran maalaa lavealla pensselillä nuoren Suomen kohtalonhetkiä vuoden 1905 suurlakosta sisällissodan kautta toisen maailmansodan kynnykselle asti. Lähes 600-sivuinen tiiliskivi tutkii kansakunnan kehitystä nuoren suomenruotsalaisen porvarisseurapiirin ja heidän ... Lue koko vinkki »
Sinisen kuoleman kuva

Mikko Porvali: Sinisen kuoleman kuva

Tähän kirjaan tartuin oikeastaan toisen kirjan vuoksi: Porvalin Veri ei vaikene voitti Vuoden johtolanka -palkinnon, mutta eihän kirjasarjaa silti toisesta osasta aloiteta. Sinisen kuoleman kuvassa kiinnostavinta on sen puitteet: tapahtumat sijoit­tuvat 1920-luvun Viipuriin, jossa oikeustiedettä opiskellut, mutta poliisiksi päätynyt Jussi Kähöne... Lue koko vinkki »
Pikku Pietarin piha

Aapeli: Pikku Pietarin piha

Pietarin äiti kuolee tuberkuloosiin ja Pietari jää kahden isänsä kanssa. Torikauppias Jormalainen on kyllä etevä romujen myyjä, mutta kasvattajaksi hänestä ei oikein ole. Onneksi samasta puutalokorttelista löytyy kuitenkin suojaa ja yhteisöllisyyttä, joka kantaa Pietaria ja muita pihan asukkaita yli vaikeuksien. Pietari saa myös uuden äitipuolen, m... Lue koko vinkki »
Kuin kekäle kädessä

Eeva Joenpelto: Kuin kekäle kädessä

Lohja-sarjan toisessa osassa sisällissota alkaa olla jo taakse jäänyttä elämää. Kommunisteilla ja sosialidemokraateilla on kärhämänsä, mutta muuten ajat ovat 1920-luvun puolivälissä paremmat ja elämä tuntuu menevän eteenpäin; toki toisilla nopeammin kuin toisilla. Kauppias Oskari Hänninen ei pääse haaveistaan. Hänninen haluaisi metsänomistajaksi... Lue koko vinkki »
Vetää kaikista ovista

Eeva Joenpelto: Vetää kaikista ovista

Täällä Pohjantähden alla tulee monille mieleen, kun puhutaan itsenäisyyden alkuvuosille sijoittuvista kotimaisista klassikoista. Vetää kaikista ovista on monella tapaa samankaltainen teos. Senkin juoni on lopulta tiivistettävissä helposti yhteen lauseeseen, mutta kuitenkin kirjassa on paljon aineksia pureskeltavaksi. Tapahtumat sijoittuvat Lohja... Lue koko vinkki »
Kieltolaki

Jonna Pulkkinen: Kieltolaki : kielletyn viinan historia Suomessa

Suomalaisten mieliin on jäänyt luku 543210, joka merkitsee Alkon avajaispäivää 5. huhtikuuta 1932 kello 10 ja viimeisimmän kieltolain loppumista Suomessa. Filosofian maisteri Jonna Pulkkinen kartoittaa kirjassaan Kieltolaki : kielletyn viinan historia Suomessa ansiokkaasti alkoholin säännöstelyn historiaa Suomessa keskittyen kuitenkin viimeisimpään... Lue koko vinkki »
Messukylän veriteko

Tuomas Rimpiläinen: Messukylän veriteko ja muita rikostarinoita Suomesta

Tuomas Rimpiläisen kirja Messukylän veriteko ja muita rikostarinoita Suomesta sopii sekä tieto- että kaunokirjallisuuden ystäville. Rimpiläisen kirjassa kuvataan 1920- ja 1930-luvun Suomessa tapahtuneita rikoksia. Teoksen ajanjakso on väkivaltainen ja epätoivoinen, ja Rimpiläisen kirjaan valitsemat kohtalot ovat todellisia. Läpi kirjan on hahmotett... Lue koko vinkki »
Häränsilmä

Timo Sandberg: Häränsilmä

Timo Sandberg palaa Häränsilmä­-dekkarissaan Mustamäki­-kirjan tapahtumapaikoille, ja tutut henkilötkin ovat mukana: etsiväkonstaapeli Otso Kekki ja hänen venäläissyntyinen naisystävänsä Vera. Eletään edelleen 1920-­lukua. Kansalaissodan haavat ovat vielä tuoreita ja kieltolaki voimassa. Pirturatsiat joutuvat kuitenkin vähäksi aikaa sivuun Kekin mi... Lue koko vinkki »
Mustamäki

Timo Sandberg: Mustamäki

Timo Sandberg on tullut lukevalle yleisölle tutuksi Erkki Heittola -romaaneistaan, joissa sympaattinen keski-ikäinen poliisi tutkii rikoksia Lahdessa ja osin myös Järvenpäässä. Paikallisväri onkin ollut yksi hänen vahvoja piirteitään. Sama koskee myös uutta romaania Mustamäki, jossa hän on tehnyt uuden aluevaltauksen Suomessa melko harvinaiselle hi... Lue koko vinkki »
Pirtukuningas

Joni Skiftesvik: Pirtukuningas

Eletään 1920-luvun loppupuolta. Kieltolaki on avannut rohkeille yrittäjille huomattavia ansaintamahdollisuuksia pirtutrokareina. Perämeren kalastajat kuljettelevat aluksillaan kanistereita aluevesirajojen ulkopuolelle ankkuroituneilta apteekkilaivoilta ja myyvät saamansa tavaran huomattavalla voitolla janoiselle kansalle maissa. Nuori Soini Hola... Lue koko vinkki »