Jonna Pulkkinen: Kieltolaki : kielletyn viinan historia Suomessa

Kieltolaki

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomalaisten mieliin on jäänyt luku 543210, joka merkitsee Alkon avajaispäivää 5. huhtikuuta 1932 kello 10 ja viimeisimmän kieltolain loppumista Suomessa. Filosofian maisteri Jonna Pulkkinen kartoittaa kirjassaan Kieltolaki : kielletyn viinan historia Suomessa ansiokkaasti alkoholin säännöstelyn historiaa Suomessa keskittyen kuitenkin viimeisimpään kieltolakiin, joka oli voimassa vuosina 1919–1932.

Aluksi alkoholinkäyttöä ja -valmistusta koitettiin rajoittaa kirkollisella lailla, kunnes 1700-luvulla siirryttiin maalliseen lakiin. 1900-luvun alun kieltolaki kielsi alkoholipitoisten aineiden valmistuksen, maahantuonnin, myynnin, kuljetuksen ja varastoinnin muihin kuin lääkinnällisiin, teknisiin tai tieteellisiin tarkoituksiin. Kieltolakia rikkoivat kaikki asemaan ja luokkaan katsomatta.

Kirja ei kerro pelkästään kieltolaista ja alkoholin sääntelystä Suomessa vaan myös raittiusseurojen noususta ja säännösteltyyn alkoholipolitiikkaan päätymisestä. Kurkistetaanpa kirjassa myös kieltolakeihin ja raittiusliikkeisiin ulkomailla.

Teos on oiva katsaus suomalaisen alkoholipolitiikan taustoista. Pulkkinen osaa kirjoittaa populaaristi. Kirjan kuvituksena ovat muun muassa Hotelli- ja ravintolamuseon valistuskuvat ja Rikosmuseon salakuljetusta havainnollistavat kuvat.

Mari

Turussa asuva sudeettisavolainen Mari on kansatieteestä valmistunut miltei kaikkiruokainen bibliofiili. Kaikkein lähinnä sydäntä ovat elämänkerrat, sarjakuvat sekä spefi. Minua voi stalkata netissä oikealla nimelläni ja nimimerkin Seregi eri variaatioilla. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 276 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...