Jonna Pulkkinen: Lonkero : suomalaisten long drink -juomien historia

Lonkero

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ei kahta ilman kolmatta eikös? Oululainen toimittaja ja vapaa kirjoittaja Jonna Pulkkinen on aiemmin kirjoittanut kattavat teokset Jallu : jaloviinan ja paloviinan historia sekä Kossu : koskenkorvan ja suomalaisen vodkan historia. Nyt tämän joukon jatkoksi Pulkkinen on kirjoittanut samantyylisen kirjan lonkerosta, tuosta harvinaisuudesta joka sai alkunsa vuoden 1952 olympialaisten aikaan. Näiden kolmen lisäksi Pulkkinen on muuten kirjoittanut myös kirjan Kieltolaki : kielletyn viinan historia Suomessa.

Lonkerohan tosiaan sai aikoinaan alkunsa vuoden 1952 olympialaisissa. Tuolloin Alko pyysi Hartwallia kehittämään jonkin uuden juoman, jota olisi helppo tarjoilla niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin kisavieraille. Tuolloin syntyivät täysin uudenlaiset juomat, joista toinen juurikin tuo Hartwallin Gin Long Drink.

“Kisaturistitkin piti ottaa huomioon olympialaisia valmistellessa. Alko kääntyi Hartwallin puoleen kisavieraiden ja -turistien viihtyvyyden sekä anniskelun helpottamiseksi ja pyysi tehdasta kehittämään omenabrandyjuomaa, joka olisi valmis juomasekoitus.”

Kuten moni varmasti tietääkin, tuosta juomasta taisi tulla kestosuosikki, jota löytyy Alkon hyllystä vielä tänäkin päivänä. Lonkero-kirja jatkaa Kossun ja Jallun tavoin tuttua selkeää tyyliä. Kirja kertoo aluksi myös muun muassa Hartwallin perustamisesta ja muiden olutpanimoiden syntymisestä. Pulkkinen sivuuttaa myös tässä kirjassa 1900-luvun alun kieltolakia, käyden myös sota-ajan panimo- ja oluthistoriaa läpi. Kirja on jaoteltu myös vuosikymmenten mukaan kertoen alkoholipolitiikasta 1960-luvulta lähtien aina 2000-luvulle asti.

Tiesittekö muuten että Suomessa on oma lonkeroyhdistys? Suomen Lonkeroyhdistys Ry perustettiin vuonna 1998 ja se muun muassa järjestää Suomessa aidot ja ainoat lonkerofestivaalit!

Lina

Lukemista rakastava Lina oppi lukemaan 5-vuotiaana ja sen jälkeen kirja onkin ollut kädessä lähes aina. Lina tykkää etenkin dekkareista ja suomalaisten kirjailijoiden teoksista, mutta lukee mielellään myös jotain uutta ja erilaista! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...