Dava Sobel: Longitudi

Osta kirja itsellesi

Merimatkailu on ollut aikoinaan hyvin vaarallista. Merkittävä osa ongelmaa on ollut pituuspiirin selvittäminen: pitkään merimiesten oli mahdotonta määrittää pituuspiirinsä täsmällisesti (leveyspiirin määrittäminen käy helpommin). Tämän seurauksena Iso-Britannia julisti vuonna 1714 Longitude Actin, joka lupasi mittavat rahapalkinnot henkilölle, joka keksii luotettavan menetelmän pituuspiirin selvittämiseen.

Tämä kirja kertoo John Harrisonista, amatöörikellosepästä, joka kehitti kellon, joka toimii luotettavasti merenkäynnin keskellä. Triviaalilta kuulostava juttu oli aikoinaan kaikkea muuta kuin itsestäänselvä. Itsestäänselvää ei myöskään ollut palkinnon kerääminen: kilpailevaa kuun etäisyyteen perustuvaa menetelmää kannattavat astronomit vastustivat Harrisonia vahvasti.

Longitudi on kiehtova esitys aiheesta, ja varsinkin merenkäynnin historiasta kiinnostuneille ehdottomasti lukemisen arvoinen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...