Dava Sobel: Longitudi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Merimatkailu on ollut aikoinaan hyvin vaarallista. Merkittävä osa ongelmaa on ollut pituuspiirin selvittäminen: pitkään merimiesten oli mahdotonta määrittää pituuspiirinsä täsmällisesti (leveyspiirin määrittäminen käy helpommin). Tämän seurauksena Iso-Britannia julisti vuonna 1714 Longitude Actin, joka lupasi mittavat rahapalkinnot henkilölle, joka keksii luotettavan menetelmän pituuspiirin selvittämiseen.

Tämä kirja kertoo John Harrisonista, amatöörikellosepästä, joka kehitti kellon, joka toimii luotettavasti merenkäynnin keskellä. Triviaalilta kuulostava juttu oli aikoinaan kaikkea muuta kuin itsestäänselvä. Itsestäänselvää ei myöskään ollut palkinnon kerääminen: kilpailevaa kuun etäisyyteen perustuvaa menetelmää kannattavat astronomit vastustivat Harrisonia vahvasti.

Longitudi on kiehtova esitys aiheesta, ja varsinkin merenkäynnin historiasta kiinnostuneille ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...