Muinaisen Lähi-idän imperiumit

Saana Svärd ja Joanna Töyräänvuori (toim.): Muinaisen Lähi-idän imperiumit : Kadonneiden suurvaltojen kukoistus ja tuho

Jossain vaiheessa etsin kirjastosta tietoa muinaiseen Lähi-itään liittyen, vain huomatakseni, että suomeksi aiheesta on julkaistu yllättävän vähän kirjoja. Se on sinänsä erikoista, sillä muinainen Sumer, Babylonia ja Assyria olivat paitsi historiallisesti erittäin merkittäviä suurvaltoja, niin alue tunnetaan myös kirjoitustaidon ja monien tieteiden... Lue koko vinkki »
Tieteen tukijoukot

Allan Tiitta: Tieteen tukijoukot : Suomalaiset säätiöt tieteen ja korkeimman opetuksen kehittäjinä 1917-2017

Säätiörahoitus on mahdollistanut maassamme mm. tieteellisiä läpimurtoja, tieteen uusia avauksia ja tutkimusta, jota on ollut mahdotonta rahoittaa julkisesti. Itsenäisyyden aikana säätiöiden jakamat avustukset ovat muodostaneet merkittävän osan suomalaisen tieteen, kulttuurin ja korkeakoulutuksen rahoituksesta. Edelleen säätiöt jakavat vuosittain sa... Lue koko vinkki »
Modernin tieteen synty Euroopassa

Paolo Rossi: Modernin tieteen synty Euroopassa

Moderni tiede, se, mitä pidämme nykyisen kaltaisen tieteellisen ajattelun juurina, ponnisti keskiajan ajatusmaailmasta, joka on kovin erilainen kulttuurinen ympäristö kuin omamme. Monet valistuksen ja tieteen vallankumouksen sankareista pitivät pitkään kiinni vähintään osasta aatteita, joita tieteellisesti ajattelevalle nykyihmiselle on mahdotonta ... Lue koko vinkki »

Pekka Valtonen: Hullun keisarin hovissa

En varmaankaan ole ainoa ihminen, joka ei osaa heittämällä sanoa, miksi Pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan keisari Rudolf II:n (1552-1612) valtakausi oli aikanaan merkittävä. Itse asiassa mietin kirjaa aloitellessani olenko edes kuullut aikaisemmin koko hallitsijasta, kenties muutamaa hajamainintaa lukuunottamatta. Pekka Valtosen Hullun keisa... Lue koko vinkki »
Merchants of Doubt

Erik M. Conway ja Naomi Oreskes: Merchants of Doubt

Naomi Oreskesin ja Erik M. Conwayn vuonna 2010 julkaistu Merchants of Doubt : How a Handful of Scientists Obscured the Truth on Issues from Tobacco Smoke to Global Warming on amerikkalainen tietokirja, joka kertoo yksityisten suuryritysten tieteenvastaisten kampanjoiden historiasta. Kirja on rajattu puhtaasti kaupallisen alan harjoittamaan tiete... Lue koko vinkki »

Massimiano Bucchi: Kuinka voitetaan Nobelin palkinto

Nobelin palkintoa voi varmaankin hyvällä syyllä kutsua maailman tunnetuimmaksi palkinnoksi. Yli vuosisadan ajan se on muokannut tieteen ja tieteentekijöiden julkisuuskuvaa, mikä ei ole aina ollut aivan ongelmatonta. Massimianon Bucchin kirja avaa mielenkiintoisesti palkinnon historiaa ja esittelee lukuisia tunnettuja, ihailtuja ja myös pahamaineisi... Lue koko vinkki »
Ihmeiden huone

Olli Bäckström: Ihmeiden huone : Näkökulmia 1600-luvun Eurooppaan

1600-luvulla Euroopassa tapahtui runsaasti mielenkiintoista kehitystä. Vuosisata oli levoton, kuten toki moni muukin: oli sotia, uskonkiistoja, taloudellisia kehitysaskeleita ja uudenlaisia hallintomalleja. Oli kolmikymmenvuotinen sota; oli katolisten ja protestanttien väliset kiistat, jotka eivät olleet jääneet 1500-luvun uskonpuhdistukseen. Ol... Lue koko vinkki »

Matti Klinge: Kadonnutta aikaa löytämässä : muistelmia 1936–1960

Näitä muistelmia onkin odotettu. Sen verran itsestään pitävä, elitistinen, mutta sivistynyt ja pätevä historioitsija Matti Klinge on, että häneltä myös voi odottaa näköistään kirjaa – tai varmaankin sarjan ensimmäistä osaa. Päästään oikeastaan vasta alkuun; Klinge kertoo paljon vanhemmistaan sekä heidän suvuistaan ja menetetystä omaisuudesta, jo... Lue koko vinkki »

Mario Livio: The Equation that Couldn’t Be Solved

Kirjan koko hengästyttävä nimi The Equation that Couldn't Be Solved : How Mathematical Genius Discovered the Language of Symmetry kertoo, mistä on kyse: yhtälöistä, matemaattisista neroista ja symmetriasta. Tämä rönsyilevä kirja aloittaa symmetriasta, siirtyy siitä yhtälöihin ja niiden ratkaisuihin, kertoo kahdesta matemaattisesta nerosta, esittele... Lue koko vinkki »

Peter J. Bentley: Numerot

Matematiikan ja numeroiden historia on kiinnostavampaa kuin voisi uskoa. Monet matematiikan suurmiehet ovat olleet varsin värikkäitä tapauksia ja lukujen maailmassa on paljon hämmästyttäviä ja kiehtovia yksityiskohtia. Numerot on värikkäästi ja runsaasti kuvitettu erittäin helppotajuinen teos numeroiden ja matematiikan maailmasta. Se esittelee y... Lue koko vinkki »

John Hudson: Suurin tiede : kemian historia

Kemia on ainakin tämän kirjan perusteella tieteistä suurin. Kemian vaikutuspiiriin kuuluu kieltämättä paljon inhimillistä toimintaa. Suurin tiede kertoo, mistä kemia on saanut alkunsa ja miten sen opit ja menetelmät ovat ajan mittaan muuttuneet. Varoituksen sanana todettakoon, että John Hudson tuntuu kirjoittaneen teoksen lähinnä kemian opiskeli... Lue koko vinkki »

Simon Singh: Big Bang : maailmankaikkeuden synty – kaikkien aikojen tärkein tieteellinen läpimurto ja miksi se on hyvä tuntea

Alkuräjähdysteoria on yksi ihmiskunnan suurimmista älyllisistä saavutuksista. Simon Singh kertoo tässä kirjassa, miten alkuräjähdysteoria keksittiin ja mitä se tarkoittaa. Samalla Singh tulee opettaneeksi lukijalle runsaasti tieteen historiaa, astronomian ja ydinfysiikan alkuperän ja koko joukon kiinnostavia anekdootteja tieteentekijöistä. Singh... Lue koko vinkki »

Dava Sobel: Longitudi

Merimatkailu on ollut aikoinaan hyvin vaarallista. Merkittävä osa ongelmaa on ollut pituuspiirin selvittäminen: pitkään merimiesten oli mahdotonta määrittää pituuspiirinsä täsmällisesti (leveyspiirin määrittäminen käy helpommin). Tämän seurauksena Iso-Britannia julisti vuonna 1714 Longitude Actin, joka lupasi mittavat rahapalkinnot henkilölle, joka... Lue koko vinkki »

Simon Singh: Fermat’n viimeinen teoreema

Pierre de Fermat oli mestarillinen amatöörimatemaatikko, joka kehitteli elämänsä aikana yhtä jos toista. Tärkeimmäksi perinnöksi jäi kuitenkin kirjan marginaaliin raapustettu lause Cuius rei demonstrationem mirabilem sane detexi hanc marginis exiguitas non caperet, Olen keksinyt väittämälle ihmeellisen todistuksen, mutta marginaalissa ei riitä sill... Lue koko vinkki »

Bill Bryson: Lyhyt historia lähes kaikesta

Kirja on nimensä mukainen lähes kaiken lyhyt historia. Sujuvasti kirjoitettu teos käsittelee tiedettä ja tieteentekijöitä monelta kantilta. Kirjan aihepiirit liikkuvat kosmologiassa, kvanttifysiikassa, geologiassa, biologiassa ja ihmiskunnan historiassa. Käsitelty alue on vaikuttavan kattava. Hyvää populaaritiedettä hakevalle Lyhyt historia lähe... Lue koko vinkki »