Mario Livio: The Equation that Couldn’t Be Solved

Osta kirja itsellesi

Kirjan koko hengästyttävä nimi The Equation that Couldn’t Be Solved : How Mathematical Genius Discovered the Language of Symmetry kertoo, mistä on kyse: yhtälöistä, matemaattisista neroista ja symmetriasta. Tämä rönsyilevä kirja aloittaa symmetriasta, siirtyy siitä yhtälöihin ja niiden ratkaisuihin, kertoo kahdesta matemaattisesta nerosta, esittelee ryhmäteoriaa ja yrittää lopuksi vetää langat kasaan.

Kirja on suoraan sanottuna aika sotkuinen, mutta kiehtova. Toisen asteen yhtälöt ja niiden ratkaiseminen kaavalla on tuttu juttu yläasteen matematiikan tunneilta. Kirja kertoo, miten kolmannen ja neljännen asteen yhtälöiden ratkaisukaavat löydettiin ja käsittelee pitkään kestänyttä työtä viidennen asteen yhtälöiden ratkaisukaavan löytämiseen.

Siitä päästään notkeasti nuoriin neroihin. Kirja kertoo norjalaisen Niels Henrik Abelin ja ranskalaisen Évariste Galois’n elämäntarinat. Molemmat elivät samoihin aikoihin, olivat nuoresta pitäen matemaattisia neroja ja kuolivat kumpikin nuorina. Molemmat yrittivät löytää kaavaa viidennen asteen yhtälöiden ratkaisemiseen.

Abelin ja Galois’n työstä syntyi ryhmäteoria, matematiikan ala, joka käsittelee ryhmiä ja niille tehtäviä operaatioita. Ryhmäteorian avulla saatiin tolkkua viidennen asteen yhtälöihin ja moneen muuhunkin asiaan — se oli muun muassa erittäin tarpeellinen työkalu Albert Einsteinille yleisen suhteellisuusteorian todistamisessa.

Tätä kautta Livio harhailee käsittelemään kosmologiaa ja säieteoriaa, jonka taustalla symmetria kummittelee vahvasti. Lisäksi pohditaan hetken verran symmetriaa evoluutiopsykologian näkökulmasta. Tuloksena on melkoisen sekava opus, jossa on kuitenkin sen verran punaista lankaa, että lukija pysyy jotenkuten mukana. Kyllä tästäkin taas jotain uutta oppi ja valaistui.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Luin just Derbyshiren Unknown Quantityn ja siinä sivuttiin samoja aihepiirejä eli ryhmiä, Abelia ja Galois’ta. Livio on myös listalla, mutta ei ole tullut vielä ostettua. Matemaattisella puolella aika selkeitä kirjailijoita on erityisesti Derbyshire ja William Dunham. Tosin Derbyshirellä on yleisesti aika kunnianhimoiset tavoitteet yrittää selvittää hankalia asioita, joten ne vaativat vähän keskittymistä, jos haluaa yhtään seurata. Tosin ne kohdat voi aika suosiolla hypätä ohitse ja seurata suuria linjoja ja henkilöhistoriaa. Keith Devliniä olen nyt myös lukenut ja se tuntuu kirjoittavan selkeästi.

    Ottiko Livio kantaa siihen, että miksi Galois ajautui kaksintaisteluun? Siitä lienee aika paljon erilaisia tulkintoja. Niin ja matematiikan historiassa ehdoton aloitusteos on E.T Bellin Matematiikan miehiä, joka on tosi raflaavasti kirjoitettu. Sen jälkeen voi lukea muista teoksista, että missä kohdin Bell on sepitellyt omiaan.

  2. Joo, oli Liviolla siitä aika laillakin teoriaa, se oli Liviolle selvästi tärkeä juttu selvittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...