Hans Christian von Baeyer: Maxwellin demoni : miksi lämpö hajaantuu ja aika virtaa eteenpäin

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Termodynamiikka on kiinnostava fysiikan alalaji. Sen lait ovat fysiikan kulmakiviä: ensimmäinen laki sanoo, että energian määrä maailmankaikkeudessa on vakio, toinen taas määrää että energia virtaa kuumasta kylmään. Entropia pyrkii kasvamaan. Varsinkin toinen laki on tärkeä ja käytännössä ilmeinen, mutta samalla perin vaikea perustella.

Fyysikko James Clerk Maxwellin ajatusleikkinä kehittelemä demoni, joka istuu laatikossa ja lajittelee atomeja termodynamiikan toisen lain vastaisesti on merkittävässä osassa tässä termodynamiikan kehityksen historiaa seuraavassa kirjassa. Demoni on murhattu monet kerrat, mutta aina se on palannut kummittelemaan ja uhkaamaan termodynamiikan lakien kestävyyttä.

Tämä pieni kirja kuvaa termodynamiikan historiaa joutuisasti ja näppärästi. Aihepiiri on tutustumisen arvoinen: termodynamiikan lait ja niiden merkitys on fysiikan perustietoutta, jonka ymmärtämisestä on elämässä hyötyä, jos ei muuten niin ikiliikkujakauppiaita hätistellessä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 269 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...