Hans Christian von Baeyer: Maxwellin demoni : miksi lämpö hajaantuu ja aika virtaa eteenpäin

Osta kirja itsellesi

Termodynamiikka on kiinnostava fysiikan alalaji. Sen lait ovat fysiikan kulmakiviä: ensimmäinen laki sanoo, että energian määrä maailmankaikkeudessa on vakio, toinen taas määrää että energia virtaa kuumasta kylmään. Entropia pyrkii kasvamaan. Varsinkin toinen laki on tärkeä ja käytännössä ilmeinen, mutta samalla perin vaikea perustella.

Fyysikko James Clerk Maxwellin ajatusleikkinä kehittelemä demoni, joka istuu laatikossa ja lajittelee atomeja termodynamiikan toisen lain vastaisesti on merkittävässä osassa tässä termodynamiikan kehityksen historiaa seuraavassa kirjassa. Demoni on murhattu monet kerrat, mutta aina se on palannut kummittelemaan ja uhkaamaan termodynamiikan lakien kestävyyttä.

Tämä pieni kirja kuvaa termodynamiikan historiaa joutuisasti ja näppärästi. Aihepiiri on tutustumisen arvoinen: termodynamiikan lait ja niiden merkitys on fysiikan perustietoutta, jonka ymmärtämisestä on elämässä hyötyä, jos ei muuten niin ikiliikkujakauppiaita hätistellessä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...