Tapio Koivukari: Pirtumiehet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomen raittiusväki halusi kitkeä juopottelun kansan keskuudesta ja niinpä suomalaisten raitistamiseksi saatettiin voimaan kieltolaki vuonna 1919. Pullonkorkit eivät kuitenkaan kieltämällä kiinni pysyneet, sillä viinan salakuljetuksesta ja myynnistä aukesi monille mahdollisuus kannattavaan bisnekseen. Noista ajoista kertova Tapio Koivukarin romaani Pirtumiehet on tositapahtumiin pohjaava kertomus Viku Ruohosesta, salakuljettajasta ja pirtutrokarista.

Omista vanhemmista ei ollut Viku-pojasta huolehtimaan ja hän päätyi huutolaispoikana pyhärantalaiseen Laihosen taloon. Kasvattivanhemmat kohtelivat Vikua kuin omaa lastaan ja kaksitoistakesäisenä poika siirtyi jo pikkurengiksi Laihosten tyttären huusholliin. Näillä eväin kelpo mieheksi varttunut Viku vie Vanhantalon Annan vihille ja perheellisellä miehellä on nyt entistä enemmän syytä rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Ensi alkuun Vikulle riittää Laihosen mammalta lainaksi saatu vesikelkka, kun pienellä kaveriporukalla haetaan metsäkätkön uumenista läkkipeltikanistereita pirtua. Lisätienestit innostavat kuitenkin hyvin pian suunnitelmallisempaan ja kasvavaan liiketoimintaan. Tarvitaan luotettavat kumppanit hoitamaan lastin hakua ja piilottamista ja myöskin toimiva asiakasverkosto. Kun rahaa kertyy piirongin laatikkoon, Vikulla on varaa niin omiin paatteihin kuin autoonkin. Kun torppakin on jo oma, Vikun olisi mahdollista jättää riskialttiit pirtubisnekset sikseen – sattuuhan matkan varrella monenlaista koettelemusta ja sakkojen rapsahdusta, lopulta vankilareissukin. Vastoinkäymisetkään eivät himmennä pirtupelin hohtoa, varsinkin kun punsin teko maittaa Vikulle itselleenkin.

Tapio Koivukari on kirjoittanut romaanin Jarmo Impolan tarinoihin perustuen. Jarmo Impolan isoisä Johan Viktor Lehtinen oli mukana pirtun salakuljetuksessa heti kieltolain alusta alkaen ja voi hyvin kuvitella, että seikkailunmakuiset tarinat papasta tekivät Impolaan suuren vaikutuksen jo pikkupoikana. Pirtumiehet on kiehtovaa ajankuvausta erikoisesta ajasta, jolloin nuori Suomi vasta järjesteli monia toimintojaan. Valvontatoimet olivat riittämättömiä niin poliisin kuin tullinkin osalta ja Merivartiolaitos tuli kuvaan mukaan vasta 1930-luvulla. Villeissä viinakuvioissa rehotti monenlainen rikollisuus. Kiinnostava palanen maamme historiaa tämäkin!

Marja-Liisa

Intohimoinen lukija, jolle kirjat ovat elämänmittainen haaste ja ruostumaton rakkaus. Koko kirjo käytössä, runoista dekkareihin ja kaunosta tietokirjallisuuteen. Luettujen pinoa on listattu myös Tuhansia sivuja -blogiin. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...