Akwaeke Emezi: Rakas Senthuran : Mustan hengen muistelmat

Rakas Senthuran

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Akwaeke Emezi on nigerialaistaustainen kirjailija, jolta on julkaistu suomeksi kaksi vaikuttavaa romaania, Vivek Ojin kuolema ja Makeaa vettä. Enemmän ja vähemmän omaelämäkerrallisissa teoksissa Emezi on käsitellyt sukupuolta, ulkopuolisuutta ja omaa olemustaan sukupuolettomana ọgbanje-henkiolentona.

Ei siis ihme, että nuoresta iästään huolimatta – Emezi on syntynyt 1987 – Emezillä on ollut tarkasteltavaa ja muistelmien julkaisemista kohtaan on ollut mielenkiintoa. Ei tämä myöskään ihan perinteinen muistelmateos ole, vaan kirjoitettu kirjeiden muotoon. Kirjeiden vastaanottajat ovat enimmäkseen ystäviä, rakastajia ja perheenjäseniä ja näissä varsin yksityisissä kirjeissä Emezi kertoo kirjailijuudestaan, elämänsä kipupisteistä, transitiostaan ja tulevaisuudensuunnitelmistaan. Teoksen on suomentanut Kaisa Kattelus ja hyvin onkin: Emezin värikäs kielenkäyttö on taipunut suomeksi hyvin.

Yksi mielenkiintoinen kulma teoksessa on kirjailijuuden kehitys. Emezi kuvaa, millaisia loitsuja on langettanut päästäkseen kirjailijanurallaan eteenpäin. Hän kertoo hylkäyksistä, joita sai kustantamoista, koska ei kirjoittanut sellaista kirjallisuutta, jota maahanmuuttajilta odotettiin. Maisteriopinnoista, joihin hän ei sopeudu, ja jotka jättää kesken. Rahasta, jota kirjailijana voi tienata.

Tämä kirje onkin omiaan herättämään kateutetta pienen kielialueen kirjailijoissa: ensimmäisen kirjansa kohdalla Emezi on ”helvetin surullinen” kymppitonnin ennakosta. Sitten hän myy nuortenkirja Petin 40 000 dollarilla, rahanpulassaan, koska ei hänen nuortenkirjaa muuten ollut tarkoitus kirjoittaa. Vivek Ojin kuolemasta Emezin ensimmäisen kirjan kustantamo ei halunnut tarjota Emezin kaipaamaa summaa, joten Emezi ja agentti kyselevät tarjouksia muualta: huutokauppa kirjan oikeuksista alkaa 100 000 dollarista ja lopulta Riverhead Books tarjosi Emezille puoli miljoonaa dollaria kahden kirjan sopimuksesta. Siihen päälle kirjojen ulkomaanoikeuksista tulevat rahat, ja Emezi on mukavasti varakas ja kykenee ostamaan unelmiensa talon New Orleansista.

No, Emezin elämään mahtuu kyllä kaikenlaista, joka ei varsinaisesti kadehdituta: kovin paljon on kärsimystä ja tuskaa, itsemurhayrityksiä ja vaikeaa ja fyysisestikin kivuliasta työtä oman identiteetin selvittämiseksi. Petetyksi tulemista, kuoleman läheisyyttä, yllättäen tulleen menestyksen kanssa selviämistä. Näissäkin käänteissä on onneksi omaa valoaan mukana: kirjeistä saa vaikutelman, että Emezi on matkalla parempaan. Hän on saanut haluamansa ja tarvitsemansa leikkaukset, rintojen- ja kohdunpoiston, päästäkseen haluamaansa sukupuolettomaan olotilaan.

Ajatteli Emezin käsityksestä itsestään ja omasta olemuksestaan mitä tahansa, hän on hyvä muistutus siitä, miten maailmaan mahtuu monenlaista. Häntä kannattaa kuunnella, ottaa vastaan ja antaa käsitysten maailmasta laventua. Emezi on myös kaiken muutoksen, kivun ja vaikeiden ihmissuhteidensa keskellä tuottelias ja omaperäinen kirjailija, jonka tuotantoa seuraan mielenkiinnolla. Kosmos-kustantamo lupailikin jo Instagramissa, että syksyllä on tulossa lisää Emeziä suomeksi. Saapa nähdä, tuleeko sieltä nuortenkirja Pet vai rakkaustarina You Made a Fool of Death with Your Beauty.

Valitsen uuden elämän.
En tiedä millainen siitä tulee, tiedän vain että se on lähes piinallisen loistava, mutta aion herätä joka aamu ja ottaa selvää.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...