Kai Aareleid: Tyyni valtameri

Tyyni valtameri

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tyyni valtameri oli merkillisellä, lähes mystisellä tavalla erikoinen lukukokemus. Aareleidin edellinen suomeksi julkaistu teos Korttitalo ei valitettavasti tullut käsiini, mutta siinä on jälleen kerran yksi surullinen puute lukuhistoriassani.

Tyynen valtameren keskiössä ovat äiti ja tytär, Emma ja Stella, ja heidän tarinoitaan reunustavat vielä Emman äiti Helene ja Stellan sisar Laura ja tytär Ruth. Kirjan alussa Stella näkee miehensä Andersin katoavan rappukäytävään vieraan naisen kanssa. Päällisin puolin tyynen Stellan sisällä kuohuu valtameri:

Hän tiesi tasan tarkkaan mitä oli nähnyt, selitystä ei tarvittu – tai selitykseen olisi kulunut koko loppuelämä, eikä se silti olisi muuttanut mitään, sillä mustaa ei voi puhua valkoiseksi. On hetkiä, jotka halkaisevat ajan kahtia, ja tämä oli juuri sellainen.

Mutta myös Stellan vanhemmat ovat kokeneet paljon rakkauden merellä eikä aivan osattomaksi ole jäänyt Helenekään. Salaisia tarinoita, yhtaikaa kiihkeitä ja hillittyjä. Sillä petetyt – tai ehkä vieraiden osapuolien takia unohdetut – osapuolet eivät revi kumppaneitaan kappaleiksi, eivät riitele hillittömästi. Mutta antavatko he anteeksi? En tiedä. Eivät ainakaan unohda.

Romaanissa vuodet ja kertojanäkökulmat vaihtelevat, samoin paikat: ollaan välillä Virossa, välillä Neuvostoliitossa, ja Helsinkikin saa osansa. Aluksi tuo rakenne tuntui hieman sekavalta, mutta lukemisen edetessä sen rytmi alkoi viedä mennessään kuin meren aallot. 

Tyyni valtameri on laatukirjallisuutta parhaimmillaan olematta silti ikävä tai monimutkainen. Jokaisen, joka pohtii parisuhdetta, pettämistä ja sukupolvien välisiä salaisuuksia, kannattaa lukea se. Ja itse asiassa muidenkin.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...