Tillie Walden: Clementine : Book one

Clementine : Book One

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tillie Walden on tämän hetken kiinnostavimpia sarjakuvantekijöitä. Häneltä ei oikein koskaan tiedä mitä odottaa, jokainen hänen sarjakuvansa on ottanut rohkean askeleen aivan uuteen suuntaan, ja tämä koskee myös Waldenin uusinta sarjakuvaa.

Clementine on yllättäen spinoff-sarjakuva, joka sijoittuu Robert Kirkmanin luomaan The Walking Dead -zombimaailmaan. Sarjakuvan päähenkilö Clementinen ensiesiintyminen ei kuitenkaan ollut Kirkmanin sarjakuvissa, vaan Telltales Gamesin suositussa The Walking Dead -pelissä. Viime vuonna Walden julkaisi lyhyen sarjakuvan Clementine Lives, joka kertoi mitä hahmolle tapahtui pelin tapahtumien jälkeen, mutta valitettavasti tätä sarjakuvaa näyttää olevan hieman vaikeaa saada käsiinsä. Onneksi Clementine: Book one toimii ihan hyvin vaikka lukijalla ei olisikaan mitään tietoa lyhytsarjakuvan, tai edes pelin, tapahtumista.

Esimerkkisivu Clementine-sarjakuvasta

Clementine : Book one ei siis lähde kertaamaan menneitä tapahtumia, mutta alusta lähtien on selvää, että nuoresta iästään huolimatta yksin matkustava Clementine on saanut kestää jo paljon. Jalkansa menettänyt nuori nainen selviää vammastaan huolimatta zombeista rutiinilla, mutta toisiin ihmisiin luottaminen on vaikeampaa. Seuralaisia ei siis kaivata, mutta sellaisen Clementine kuitenkin saa aurinkoisesta Amos-pojasta, joka on kotoisin amissikylästä, jossa Clementinen viettää lyhyen lepohetken.

Amosilla on suunnitelma. Vuorille rekrytoidaan työntekijöitä uuden zombievapaan yhteisön rakentamiseksi ja tässä näyttää vihdoinkin olevan lupaus valoisammasta tulevaisuudesta. Skeptisyydestään huolimatta tulevaisuus mietityttää myös Clementineä. Menneisyyden painolasti tuntuu hänen harteillaan raskaana, mutta jokin ratkaisu on löydettävä, eikä sitä tarjoa loputon itsekseen pärjääminen ja yksinäisyys. Clementine päätyy siis totta kai Amosin kanssa vuorille ja kaikki menee yhtä arvattavasti päin helvettiä.

Clementine : Book one ei kenties ole tarinaltaan huikaisevan omaperäinen, mutta sen mitä se tekee, se tekee hyvin. Tässä tarinassa suurin uhka ei ole niinkään zombiet kuin toiset ihmiset ja Walden on omimmillaan eri hahmojen välisten jännitteiden ja ystävyyden kuvaamisessa, ja myös Clementinen suhde omaan menneisyyteensä nousee tärkeäksi. Koska Clementine on minulle uusi hahmo, on kuitenkin vaikea sanoa tekeekö Walden hahmolle oikeutta ja eroaako hänen tulkintansa jollain tavalla siitä mitä on nähty The Walking Dead -pelissä. Joidenkin arvostelujen mukaan eroaa, mutta itse voin lähinnä todeta, että tämän sarjakuvan puitteissa Clementine on joka tapauksessa ihan uskottava ja toimiva hahmo.

Sarjakuvan kuvitus eroaa hieman Waldenin totutusta tyylistä. Hän on selkeästi pyrkinyt muuttamaan tyyliään hieman synkemmäksi tätä projektia varten, mutta välillä synkkyys kääntyy itseään vastaan, kun kuvituksesta on ihan kirjaimellisesti vaikeaa saada selvää. Tai ehkäpä ongelma on pikemminkin värityksessä, joka on tehty kokonaan harmaan sävyissä. Walden on tyypillisesti työskennellyt muutaman värin paletilla ja luulen, että sellainen ratkaisu olisi voinut toimia tässäkin tapauksessa paremmin.

Paljon hyvää sarjakuvassa kuitenkin on, erityisesti pidin sarjakuvan lopusta, joka oli sopivan tyly, mutta samalla toiveikas. Tarina jatkuu vielä kahden osan verran ja tulee olemaan ihan kiinnostavaa nähdä, mihin tarina tästä etenee. Itse en ole mikään suuri zombitarinoiden ystävä, mistä johtuen jopa Kirkmanin alkuperäiset sarjakuvat ovat jääneet lukematta ja niiden pohjalta tehtyä tv-sarjaakin olen nähnyt vain kahden kauden verran. Clementine : Book one ei nähdäkseni ainakaan vielä tuo zombimaailman sisälle mitään hirveän uutta, mutta vaikka ensimmäinen osa onkin koostettu aika peruselementeistä niin jotain vakuuttavaa Waldenin kertojan taidoissa jälleen kerran on, koskapa minäkin jään ihan mielenkiinnolla odottamaan jatkoa.

Esimerkkisivu Clementine-sarjakuvasta

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 242 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...