Gaël Faye: Pienen pieni maa

Pienen pieni maa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirjan otsikon pieni maa on Burundi, Belgiaa pienempi valtio Afrikassa. Suomalaisille maa voi olla vieras, mutta sen naapurissa on toinen pieni maa, suomalaisille tutumpi Ruanda. Maa on valitettavasti tuttu lähinnä kansanmurhastaan, jossa hutut murhasivat tutseja.

Sama konflikti hutujen ja tutsien välillä näkyi myös naapurimaan puolella. Pienen pieni maa kertoo 1990-luvun tapahtumista noin kymmenvuotiaan pojan näkökulmasta. Gabyn isä on ranskalainen, äiti Ruandasta levottomuuksia paennut tutsi. Elämä Burundissa on lapselle huoletonta, kunnes sota alkaa.

Gabyn tarina on kiehtova. Kirja on aika pieni, vain vähän yli 200-sivuinen, eikä siten sukella tapahtumiin kovin syvälle. Hienosti kirjailija Gaël Faye onnistuu kuitenkin kuvaamaan lapsen näkökulmaa kasvaviin levottomuuksiin ja lopulta sotaan, katujengeihin ja eurooppalaisten paniikkiin kansanmurhan keskellä.

Gabylle isän ranskalaisuus on lopulta matkalippu turvaan ja naapurin kreikkalainen rouva Economopoulos portti kirjojen maailmaan, josta löytyy sotaa ja kansanmurhaa laajempia maailmoja. Gabyn äidin kautta taas nähdään kansanmurhan kauhut pahimmillaan.

Pienen pieni maa on kansainvälinen menestysteos, eikä suotta. Se näyttää mielenkiintoisen paikallisen kuvakulman konfliktiin, joka suomalaistenkin tietoisuuteen 1990-luvulla vyöryi.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 236 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...