Pierre Lemaitre: Tuhon lapset

Tuhon lapset

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Keväällä 1940 Saksa hyökkäsi Ranskaan, ja sai salamasodallaan Ranskan nopeasti polvilleen. Kaoottisissa oloissa valtavat joukot ihmisiä lähti pakoon Pariisista etelää kohti. Joukkoon liittyi siviilien lisäksi pakolaisia naapurimaista sekä hajaannuksessa olevien Ranskan omien asevoimien väkeä rintamalinjojen eri osista.

Pierre Lemaitren sotatrilogian täydentävä Tuhon lapset katsoo pakenevaa ihmismassaa monen yksilön kautta. Raoul ja Gabriel ovat sotilaita Maginot-linjalla, linnakkeessa jossa pitäisi olla turvallista, koska eihän Saksa Ardennien yli tulisi. No, toisin käy, ja kohtalo ajaa miehet eroon yksiköstään. Louise on kolmekymppinen opettajatar Pariisista. Louise joutuu osaksi häpeällistä tapausta, jonka kautta hänelle selviää oman lähipiirinsä salattuja suhteita. Désiré on huijari, joka ilmestyy esiin milloin missäkin – lakituvassa, propagandavirastossa, kirkossa. Fernand on kansalliskaartin ylivääpeli, joka haaveilee sairaan vaimonsa viemisestä kaukomaille. Kaikille heille Pierre Lemaitre on valinnut jonkun roolin jännittävässä kertomuksessaan Ranskan kukistumisen ruohonjuuritasolta.

Tuhon lapset on itsenäinen osa sotaromaanien sarjaa, jonka aloitti Goncourt-palkittu erinomainen Näkemiin taivaassa. Ainakin minulle melkoiseksi pettymykseksi osoittautuneen Tulen varjojen jälkeen trilogia lähtee uudelleen lentoon päätösosassaan. Aihe on erittäin kiinnostava: kuinka kokonainen valtakunta romahtaa vihollisen alle, ja mikä on sinne jäävien asema. Tärkeänä tarinalinjana on Gabrielin ja Raoulin kohtalo sotilaskarkureina ja oman maan sotavankeina. Miten heidän käy, kun valta vaihtuu?

Vaikka sota on tietenkin synkeä aihe, on Lemaitren kerronnassa lämpöä, ja paikoin jopa tiettyä keventävää ilkikurisuuttakin, joka ilmenee erityisesti muutaman mainion sivuhahmon luonnekuvauksissa. Ehkä elämä voi lopulta kaikkien kärsimysten jälkeen voittaakin? Pierre Lemaitre on edelleen Ranskan kiinnostavimpia kirjailijoita, ja Tuhon lapset on erinomainen esimerkki hänen kertojantaidoistaan. Suosittelen!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...