Pierre Lemaitre: Vaikeneminen ja vimma

Vaikeneminen ja vimma

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuonna 1952 kaikki Pelletierin sisarukset ovat muuttaneet Beirutista Pariisiin. Isoveli Jean on avaamassa hirviömäisen vaimonsa Genevièven kanssa aivan uudenlaista vaatekauppaa, mutta kulisseissa – niin yksityisissä kuin kaupankin – kuohuu. Keskimmäinen sisaruksista, kunnianhimoinen François, menestyy iltapäivälehden toimittajana. Hänenkin yksityiselämänsä on kuitenkin varsin sekaisin. Pikkusisko Hélène puolestaan aloittelee myös toimittajanuraansa samassa lehdessä kuin François. Hänellä on suuri salaisuus: hän on raskaana esimiehelleen, mutta ei halua pitää aviotonta lasta. Hélène lähtee reportaasimatkalle padon ja tekojärven alle jäävään lakkautettavaan pikkukylään, matkalle joka muuttaa hänen elämänsä.

Vaikeneminen ja vimma on varsin itsenäinen jatko-osa Pierre Lemaitren edelliselle romaanille Loistavat vuodet. Kun edellisessä osassa pyörittiin Pariisin ohella Beirutissa ja Indokiinassa, ovat Ranskan ulkopuoliset seikkailut nyt pientä poikkeamista Beirutiin lukuun ottamatta varsin vähäisiä.

Lemaitre tutkii nyt Ranskan jälleenrakennuksen aikaisia oloja monista suunnista henkilöhahmojensa kohtaloiden avulla. Kirjan tärkein yksittäinen teema on aborttioikeus. Vuonna 1952 abortti oli Ranskassa vielä laiton ja häpeällinen, abortintekijää saattoi odottaa jopa vankeusrangaistus. Niinpä erilaisten enkelintekijöiden lisäksi jotkut lääkärit käyttivät häikäilemättä hädänalaisten tilaa hyväkseen. Vaikenemisen ja vimman sivuilta löytyy monta näkökulmaa tähän kysymykseen.

Toinen teema on työväen järjestäytyminen, josta erityisesti nyhverömäinen Jean näyttää joutuvan maksamaan kovaa hintaa hänen työväkensä lakkoillessa uuden liikkeen avajaishässäkässä. Mutta ehkäpä Jeanilla on viimeinkin joku ässä hihassaan?

Vaikenemisen ja vimman sävy on melko kepeä, jopa ajoittain humoristinenkin. Siksi siitä tuntuu jotenkin puuttuvan syvyyttä. Se on kuitenkin varsin viihdyttävä ja joutuisasti etenevä teos, jossa tiiliskivimittaa ei meinaa huomata muusta kuin kirjan painosta. Jatkoa odotellaan: kolmas osa Suuri maailma -sarjasta menee ainakin meikäläisellä välittömästi lukulistalle, kunhan se ilmestyy.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...