Nainen minussa

Britney Spears: Nainen minussa

Halusin mennä piiloon mutta tahdoin myös tulla nähdyksi. Kumpikin tunne oli aito. Käpertyneenä kaapin kylmään pimeyteen tunsin itseni niin pieneksi, että voisin kadota. Mutta kun muut katsoivat minuun, tunsin muuttuvani joksikin toiseksi, sellaiseksi joka voisi hallita tilaa. Kun kajautin laulun valkoisissa sukkahousuissa, minusta tuntui kuin kaikk... Lue koko vinkki »
Kadotettujen puiden saari

Elif Shafak: Kadotettujen puiden saari

”Kiellettyä rakkautta Kyproksella” on kelpo tiivistys Kadotettujen puiden saaren perusasetelmasta, josta kirjan tapahtumat lähtevät liikkeelle. Elif Shafak on tietysti taitava kirjailija, joka on kutonut tämän peruskuvion päälle useampia kerroksia: tapahtumat sijoittuvat lopulta kolmelle eri aikatasolle ja kahteen eri maahan. Ensinnäkin on Ada K... Lue koko vinkki »
Muutos : metodi

Édouard Louis: Muutos : metodi

Pohjois-ranskalaisessa Hallencourtin kylässä on alle 1500 asukasta, pienet piirit ja takapajuinen tunnelma. Eddy Bellengueulen on pakko päästä sieltä pois, jättää kaikki entinen ja tulla kokonaan uudeksi ihmiseksi. Tämä uusi ihminen on nuori menestyskirjailija Édouard Louis, ja Muutos : metodi jatkaa hänen omaelämäkerrallisten romaaniensa sarjaa. T... Lue koko vinkki »
Sinun, Margot

Meri Valkama: Sinun, Margot

Tämän kirjan pääosassa ovat muistaminen ja menneisyys. Sinun, Margot yhdistää henkilökohtaisia muistoja laajempiin, kansallisiin muistamisen kysymyksiin. Kirjan päähenkilö Vilja on nuori nainen, jonka isä kuolee. Isän asunnosta löytyy nippu kirjeitä Margot-nimiseltä naiselta. Viljan äiti ei suostu sanomaan kirjeistä yhtään mitään, joten Viljan on m... Lue koko vinkki »
On syytä muistaa

M. A. Numminen: On syytä muistaa : Muistelmat II

M.A. Nummisen muistelmien toinen osa On syytä muistaa kattaa miehen uran vuodet 1990-luvun alusta nykypäivään saakka. Kaukana väijyy ystäviä -muistelma-avauksen tavoin myös tässä kirjassa tempo ja detaljien taso ovat hämmästyttäviä. Numminen käy läpi esiintymiskiertueitaan ja muita tekemisiään settilistojen tarkkuudella. Ihan kaikkea ei mitenkään m... Lue koko vinkki »
Tyttö puussa

Şebnem İşigüzel: Tyttö puussa

Tyttö puussa on jo kolmas lukemani kirja, jossa joku muuttaa puuhun asumaan. Liki nimetön teinityttö Istanbulissa ratkaisee elämänsä kriisin kiipeämällä Gülhanen puistossa kasvavan plataanin latvaan, eikä aio enää ikinä laskeutua alas. Taakse jää julma maailma, jossa on mielenosoituksia, pommi-iskuja ja väkivaltaa. Kerronta on villiä ja heittele... Lue koko vinkki »
Me olemme susia

Evie Wyld: Me olemme susia

Olipas vahva kirja naisista ja miehistä, jotka haluavat rajoittaa, ahdistaa, omistaa ja murskata naiset mielensä mukaiseen muottiin. Sisältövaroituksena mainittakoon, että kirja käsittelee miesten naisiin kohdistamaa väkivaltaa monipuolisesti ja paikoin aika graafisestikin. Se ei anna haavan arpeutua, vaan raapii ja repii ruvet auki. Me olemme s... Lue koko vinkki »
Happamat sitruunat

Kirsikka Myllyrinne: Happamat sitruunat : Elämää jaetulla saarella

Kirsikka Myllyrinne muutti perheineen Kyproksen tasavaltaan kesällä 2015 miehensä työn perässä. Hänen kirjansa Happamat sitruunat kertoo noista Välimeren elämään kotiutumisen ja sopeutumisen vuosista 2015-2020. Aina siitä alkaen, kun elokuun 40 asteen helle iskee vastaan Pafoksen lentokentällä. Vaikka kyseessä on Välimeren kolmanneksi suurin saari,... Lue koko vinkki »
Ilmastoja

Jenny Offill: Ilmastoja

Yllättävää, että Jenny Offillin esikoisteoksesta Syvien pohdintojen jaosto on vain pari vuotta. Edeltäjä oli sen verran herkullinen, että tämä uusi Ilmastoja pääsi saman tien lukulistalle, kun sen kirjastosta hain. Offill on pysynyt uskollisena tyylilleen. Teksti soljuu eteenpäin pieninä, irtonaisina katkelmina, joista koostuu toki yhtenäinen ta... Lue koko vinkki »
Tunnustus

Jessie Burton: Tunnustus

1980-luvulla Elise tapaa Constancen, valloittavan kirjailijan, joka valloittaa myös hänet. Connie on Eliselle kaikki kaikessa ja sen takia hän tuntee olevansa loukussa, koska seuraa Connieta mihin tahansa – jopa toiselle puolelle maailmaa. Connien kirjasta ollaan tekemässä elokuvaa ja Elise löytää itsensä Hollywoodista, Connie ainoana kiintopisteen... Lue koko vinkki »
Pääomani

Milja Sarkola: Pääomani

Iskevä, napakka, ajatuksia herättävä ja viihdyttävä. Milja Sarkolan Pääomani puhuu paljon rahasta, mutta ei jää pelkästään taloudellisen pääoman tasolle. Pääomaahan on muutakin: on sosiaalista, kulttuurista, kielellistä, ammatillista ja niin edelleen ja kaikkia näitä tässä romaanissa pohditaan ja pyöritellään. Jo rahasta puhuminen, ilman että pu... Lue koko vinkki »
Normaaleja ihmisiä

Sally Rooney: Normaaleja ihmisiä

Normaaleja ihmisiä on hienosti rakenneltu kuvaus irlantilaisten Connellin ja Mariannen epämääräisestä parisuhteesta, joka saa alkunsa kouluvuosina ja jatkuu yliopistoon. Suhde toisaalta toimii erinomaisesti, mutta ei toisaalta tunnu oikein koskaan muodollistuvan seurustelusuhteeksi ja Connell ja Marianne tuntuvat jatkuvasti puhuvan toistensa ohi ja... Lue koko vinkki »
Paperilla toinen

Emmi-Liia Sjöholm: Paperilla toinen

Paperilla toinen on kohuttu autofiktiivinen teos, joka kertoo naiseudesta ja äidiksi kasvamisesta. Taustalla painava 14-vuotiaana tehty abortti on tietysti sellaista sisältöä, mitä kirjan markkinoinnissa nostetaan esiin – onhan se jo ajatuksena vähän shokeeraava. Suuresti siinä ei kuitenkaan vellota. Alkuasetelma tuodaan nopeasti esille muutamas... Lue koko vinkki »
206 pientä osaa

Wilhelmiina Palonen: 206 pientä osaa

Mikä koostuu 206 pienestä ja vähän isommasta osasta? Ihmisen luuranko, tietysti, ja luista tässä kirjassa puhutaankin monella tavalla. Alvar on poika, jonka äiti tekee yksinhuoltajana kansainvälistä uraa Helena Rannan jalanjäljissä oikeushammaslääketieteen alalla eli kiertelee kriisialueilla tunnistamassa kuolleita hampaistaan ja konferensseissa... Lue koko vinkki »
Katie-Kate

Anu Kaaja: Katie-Kate

Katie-Kate on kolmekymmentäjotain ja ajelehtii Lontoossa. Skandinaavinen kaunotar työskentelee hotellin ravintolassa kesäapulaisena, kun kuninkaallisen lapsen syntymää juhlistamaan tulleet Helen ja Roger kohtaavat hänet ja ilahtuvat nähdessään hänessä Kate Middletonin kaksoisolennon. Katie taas on glamourmalli, tositv-tähti ja kohujulkkis Katie ... Lue koko vinkki »
Caracasissa on vielä yö

Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö

Venezuela ajautui öljyvaroistaan huolimatta vaikeuksiin presidentti Hugo Chávezin seuraajan Nicolas Maduron aikana. Holtiton inflaatio kuritti maata ja seurauksena on ollut runsain mitoin yleistä levottomuutta. Tämän levottomuuden keskelle sijoittuu Caracasissa on vielä yö, venezuelalaisen Karina Sainz Borgon esikoisteos. Kirjan päähenkilö Adela... Lue koko vinkki »
Sontaa

Ulla Donner: Sontaa

Mainostoimisto Dream Hackers Disruption Agencyn henkilökunta on isojen kysymysten äärellä. Pian lanseerataan mullistava Pekkara©, maailman ensimmäinen perunaproteiinimakkara, ja kaikille on myös luvassa potkut. Niinpä henkilökunta vetäytyy after workeille vähintäänkin jännittynein fiiliksin. Sontaa kuvaa maailmaa, jossa kaikki tekevät ihania töi... Lue koko vinkki »

Mikko Lundell: Miljoonasade

Miljoonasade on bändi, kokoonpano, joka perustettiin vuonna 1985 ja sen jälkeen on satanut ja paljon. Tarinaa piisaa niin paljon, moninaisia juttuja ja tapahtumia on sattunut. Niitä on nyt kerätty tähän kirjaan lukijoiden iloksi. Kirja kuvaa todella hyvin, millaista se on, musiikin tekeminen, säveltäminen, sanoittaminen, bändin kokoaminen, sen y... Lue koko vinkki »
Koirapuisto

Sofi Oksanen: Koirapuisto

Tunnustetaan: en ole lukenut aikaisemmin Sofi Oksasen kirjoja. Nyt kun vuoden ohjelmassa on muutenkin ollut ensisijaisesti naisten kirjoittamia kirjoja, tuumin, että Oksanen on sen verran merkittävä tekijä, että on syytä tutustua omakohtaisesti. Koirapuisto on parilla eri aikatasolla toimiva jännäri, joka alkaa helsinkiläisestä koirapuistosta vu... Lue koko vinkki »
Valkokaavuista punahattuihin

Markus Tiittula: Valkokaavuista punahattuihin

Markus Tiittula on USA:n Washingtonissa asuva suomalaistoimittaja, joka lähti ottamaan selvää, mitä amerikkalaisia oikeistolaisia oikein vaivaa, kun he äänestivät presidentiksi autoritaarisen sekopäisen rasistin. Tästä asetelmasta käsin kirjailija haastattelee niin tavallisia republikaaneja, psykiatreja, historioitsijoita kuin äärioikeistolaista “r... Lue koko vinkki »