Emily Carroll: A Guest in the House

A Guest in the House

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Emily Carroll on tullut tunnetuksi kauhusarjakuvien mestarina ja sillä linjalla jatkaa myös hänen uusin sarjakuvansa. Tarinan keskiössä on Abby, arka nainen, joka on hiukan hukassa omassa elämässään, mutta joka on vihdoin löytänyt jonkinlaisen kiintopisteen avioliiton myötä. Jokin tuntuu kuitenkin olevan uusioperheessä pahasti pielessä.

Davidin kuollut vaimo ja Crystalin äiti Sheila tuntuu edelleen vaikuttavan kaikkien elämään. Crystal piirtää äidistään häiritseviä kuvia ja on vakuuttunut näkevänsä hänet läheisessä järvessä. David puolestaan yrittää kaikin tavoin vältellä koko aihetta, mutta näyttää siltä ettei kaikki hänen kertomansa ole aivan sitä miltä näyttää. Mitä Sheilalle oikesti tapahtui? Vaaniiko talossa kummitus vai jotain vielä vaarallisempaa? Tätä alkuasetelmaa enempää tarinasta ei sitten kannata kertoakaan.

Esimerkkisivu sarjakuvasta

A Guest in the House on kummitustarina, joka pistää miettimään. Jo teoksessaan Through the Woods Carroll hyödynsi tehokkaasti symboliikkaa ja niin tässäkin tapauksessa. Abbyn lapsuuden lempikirja käsittelee ritariromantiikkaa, ja tämä fantasiakuvasto tihkuu myös hänen kummallisiin kummitusnäkyihinsä. Symboliikka tuo tarinaan tulkinnanvaraa, mutta niin tuo myös se, miten itse hahmot on kuvattu. Näennäisesti Abby ja David vaikuttavat kumpikin niin tylsiltä taviksilta kuin olla ja voi, mutta käytännössä lukijalle annetaan hyvin laajat mahdollisuudet hahmojen erilaiseen tulkintaan.

Carrollin ehdoton vahvuus kertojana on hänen kykynsä rakentaa ahdistavaa tunnelmaa. Kuten kauhuun sopii, Carrollin tarinoissa on aina jotain selittämätöntä, ja niinhän se on, että pelolta lähtee pohja, jos tapahtumia alkaa selittämään lukijalle liikaa. Tähän ansaan Carroll ei onneksi astu. Tyylikkäästi rakennettu tarina ammentaa hiukan Daphne du Maurierin klassikkokirjasta Rebecca, mutta ennen kaikkea kirja tuo mieleen Sarah Watersin goottilaisen kauhuromaanin Vieras kartanossa. Vaikka sarjakuvan miljöö on niin moderni kuin voi olla, tarinan vaikutteet tulevat selvästi juurikin goottilaisen kauhun puolelta, mitä tietysti korostavat Abbyn ritariromantiikasta kumpuavat fantasiat.

Carroll on vielä sen verran nuori tekijä, ettei häneltä ole valmistunut kovinkaan monta sarjakuvaa. Tähän mennessä tehdyt ovat kuitenkin kaikki erinomaisia, ja näiden joukossa A Guest in the House nousee mielestäni selväksi ykköseksi. Kauhutarina on kaikin puolin tyylikäs ja tunnelmallinen tekele, ja sarjakuvaa voikin suositella kaikille genren ystäville. Mainittakoon vielä, että tarinan loppu jää kutkuttelemaan takaraivoon juuri kuten hyvässä kauhutarinassa tulisikin. Helppo suositus!

Esimerkkisivu sarjakuvasta

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...