Erik Svetoft: Spa

Span kansi on syvän punainen ja kuvaa kylpytakkin pukeutunutta naista kylpylän käytävällä. Naisen takana on valtava, koko käytävän kokoinen ihmisen pää, joka valuu hikeä tai muita nesteitä ja tuijottaa kohti lukijaa.

Erik Svetoftin kauhusarjakuva Spa on niin ihastuttavan perverssi tapaus, että en oikein tiedä, miten päin tätä luonnonihmettä pitäisi kuvailla. Juonentynkä on sinänsä hyvin yksinkertainen. Tarinan näyttämönä toimii hieno kylpylä- ja konferenssihotelli, jossa leviää kummallinen kosteusvaurio. Sitä pyritään luonnollisesti peittelemään asiakkailta, mutta kosteusvaurio leviää vääjäämättä kuin syöpäkasvain.

Samalla tunnelma kylpylässä muuttuu kummalliseksi ja ahdistavaksi: nuori liikemies eksyy kylpylän loputtomiin käytäviin, romanttista lomaa viettävä pariskunta yrittää olla näkemättä vääristyneitä olioita ympärillään, ja kylpylän toimarikin herää ajatukseen, että nyt on jokin vähän pielessä.

Sarjakuvasivulla on viisi ruutua, joissa mies ja nainen istuvat sohvalla keskustelemassa. Sivu on harmaasävyinen, mutta teksti puhekuplissa on vaaleanpunaista.

Ensimmäisessä ruudussa pariskunta istuu vierekkäin sohvalla, taustalla näkyy televisio ja heitä vastapäätä istuu nojatuolissa joku hahmo, josta näkyy vain vähän päätä ja kättä.

Mies: "Entä jos varattaisiin ihana rentouttava viikonloppu? Vain me kaksi. Täysihoito."

Nainen: "Loistava ajatus,"

Mies: "Otetaan iisisti ja keskitytään pari päivää ihan muuhun."

Nainen: "Täällä on ollut aika outo tunnelma viime aikoina."

Viimeisessä ruudussa näkyy nojatuolissa istuva kärpästen ympäröimä kuollut ja jo mädäntynyt ruumis. Ruudun ulkopuolelta tuleva puhekupla: "Ehkä kaikki on toisin sitten kun ollaan taas kotona."

Varsinaista päähenkilöä tarinalla ei ole. Kylpylän asiakkaat uppoavat painajaiseen yksi kerrallaan ja mitä oikeastaan tapahtuu, jää epäselväksi niin heille kuin lukijallekin. Joillekin tämä tarinan epämääräisyys on varmasti sen heikkous, mutta itse pidin siitä, miten onnistuneesti Svetoft tavoittaa painajaislogiikan.

Unihan alkaa jotain semijärkevästä pisteestä, mutta muotoutuu hiljalleen yhä kummallisemmaksi. Siitä huolimatta itse unessa ei tajua, miten omituista kaikki on, asiat ikään kuin vain hyväksyy normaalina samalla kun takaraivossa on epämääräinen tunne, että jokin tässä kuviossa nyt mättää. Juuri näin sarjakuvan henkilöt reagoivat aina vain häiriintyneempään ympäristöön: ollaan kohteliaita ja hieman ahdistuneena mietitään, että onkohan tässä nyt tehty jotain vääriä valintoja.

Pidin kovasti myös Svetoftin piirustustyylistä, joka hahmojensa osalta melkein muistuttaa sympaattista lastenkirjaa. Kontrasti sarjakuvan muuhun kuvastoon on siten äärimmäinen ja hyvin toimiva. Henkilökohtaisesti sarjakuvan häiritsevintä antia olivat kuitenkin kaksoset, jotka tulevat korjaamaan kosteusvauriota. Hahmot on revitty kuin jostain 1900-luvun alun lastenpiirretyistä, eivätkä he edes tee mitään hirveää, mutta tapa, jolla he toimivat ja kommunikoivat on epämääräisellä tavalla hyvin häiritsevää.

Ihan graafisena teoksena Spa on myös onnistunut. Enimmäkseen mustavalkoinen sarjakuva on saanut tehostevärikseen kirkkaan punaisen, joka antaa sarjakuvalle tyylikkään loppusilauksen.

Spa on ollut ehdolla Eisner-sarjakuvapalkinnon saajaksi, se on myös palkittu Carlo Boscarato -palkinnolla Trevison sarjakuvafestivaaleilla ja ollut Angoulêmen sarjakuvafestivaalien kansainvälisessä valikoimassa. En ihmettele, onhan tämä aivan poikkeuksellisen toimiva kokonaisuus. Erik Svetoftin tulevat sarjakuvat menevät ilman muuta lukulistalle, kauhun ystäville Spa on pakkoluettavaa.

Kylpytakkiin pukeutunut hahmo, jolla on mustat nappisilmät, hikoilee ilmeisesti saunassa. Joku sanoo: "Siinähän sinä olet."

Kahden intensiivisen tuijotuslähikuvan jälkeen näkyy kulman takaa työntyvä valtava käsi, joka puristaa kylpytakkiin pukeutunutta aikuista kaulasta. Aikuinen taas pitelee edessään kahta kylpytakkiin pukeutunutta lasta, joita molempia pitää tiukassa kuristusotteessa.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 361 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!