Laurie Anderson Halse ja Emily Carroll: Speak : The Graphic Novel

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aivan sarjakuvan alusta lähtien on selvää, että jotain pahaa on sattunut. Melinda vaikuttaa tavalliselta teiniltä, mutta silti hän on koulussaan kiusattu ja hyljeksitty, eivätkä edes vanhat ystävät halua olla hänen kanssaan missään tekemisissä. Mitä tarkalleen ottaen tapahtui, selviää sarjakuvassa ajan mittaan, mutta hyvin nopeasti käy kuitenkin ilmi, että Melinda on raiskattu.

Speak kertoo Melindan raiskauksen jälkeisestä kouluvuodesta. Koska ympäristö ei erityisemmin välitä kommunikoida Melindan kanssa, on huomattava osa sarjakuvan dialogista Melindan päänsisäistä pohdiskelua. Sarjakuvassa päästäänkin syventymään raiskauksen aiheuttamiin tunteisiin ja masennukseen hyvin realistiselta tuntuvalla tavalla. Melinda yrittää vähitellen koota elämänsä palasia takasin yhteen muiden muassa taideprojektinsa kautta, mutta se on vaikeaa, sillä raiskaaja käy samaa koulua ja sitä paitsi alkaa seurustelemaan Melindan entisen ystävän kanssa. Kuten kirjan nimikin antaa ymmärtää, on kirjan teemana hiljaisuuden muurin murtaminen ja oman äänen löytäminen.

Speak pohjautuu samannimiseen Laurie Halse Andersonin menestysromaaniin, joka on käännetty myös suomeksi nimellä Lukossa. En ole itse alkuperäistä romaania lukenut, mutta voisin kuvitella sarjakuvan olevan sille hyvin uskollinen. Sarjakuva on ensinnäkin hyvin pitkä, siitä ei yhtään välity sellainen tunne, että tässä nyt yritetään tiivistää romaani miten kuten suppeampaan muotoon. Toki myös Andersonin iso rooli sarjakuvan teossa antaa ymmärtää, että tämä puoli on kunnossa.

Sarjakuvan on piirtänyt Emily Carroll, joka on aikaisemmin tunnettu enimmäkseen kauhusarjakuvistaan. Siirtymä kauhun parista realistiseen draamaan voi kuulostaa ensin erikoiselta, mutta Carrollin kyvyt tunnelman luojana tulevat pian ilmeiseksi myös uuden genren parissa. Viimeistään tämän sarjakuvan myötä Carrollin voikin sanoa kypsyneen täysiveriseksi ammattilaiseksi; Speak on uskomattoman taitavasti rakennettu ja kerrottu tarina, joka osaa käsitellä vaikeaa aihettaan suurella herkkyydellä. Carrollin tausta kauhusarjakuvien parissa on myös eduksi muutamissa kohtauksissa, joissa ihmisluonnon pimeämmät puolet pääsevät esiin.

Viime aikoina on tullut luettua niin paljon hyviä sarjakuvia, että kuulostaa jo kuluneelta hehkuttaa tätäkin “vuoden sarjakuvaksi”. Ehkä siis on parempi olla miettimättä paremmuusjärjestystä ja vain todeta, että Speak on erinomaisesti kerrottua realistista draamaa vaikeasta aiheesta, jota todellakin voi suositella kaikille.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...