Bill Mantlo ja Janne Suominen (toim.): Hämähäkkimies : vuosikerta 1985 osa 1

Hämähäkkimies : Vuosikerta 1985 osa 1

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Toinen Egmontin viime syksyn Marvel-klassikoista on puolikas Hämähäkkimies-lehden vuoden 1985 vuosikerrasta. Kuuden lehden materiaali on alun perin julkaistu hyvin monessa eri Marvel-sarjakuvassa. Tämä on aina ollut suomalaisen Marvel-sarjakuvan ongelma: kun alkuperäistä materiaalia on niin lukuisissa lehdissä, niiden tiivistäminen yhdeksi julkaisuksi on vaikeaa.

Tuloksena on enemmän kuin vähän ongelmallinen juonellinen sillisalaatti, joka korostuu entisestään vanhan ajan sarjakuvien katkonaisissa juonikuvioissa. Juonikuviot vilisevät silmissä eri superroistojen aiheuttaessa vuorollaan Hämähäkkimiehelle ongelmia. Vuosikerta sisältää klassikkopahiksista muiden muassa Tohtori Mustekalan ja Kravenin.

Suuren osan sivumäärästä vievät lehden mukaan lätkäistyt Ihmenelos-tarinat. Näiden läsnäolon takana on varmaankin ollut ajatus yrittää avata aikoinaan Marvelin hahmojen tuloa Suomeen. Eipä niistä voi kyllä valittaa, sillä ne ovat legendaarisen John Byrnen käsialaa.

Kokoelman tarinoista suurimman osan on kirjoittanut Bill Mantlo. Hän oli Marvel-käsikirjoittajana minusta jossakin määrin vaisu. Hänen tarinansa ovat riskittömiä tähdenlentoja: juonen kaaret ovat yleensä vain yhden lehden pituisia, eivätkä tunnu kuljettavan juonta hiukkaakaan perusasetelmasta. Tämän syy lienee enemmän hänelle annetussa tehtävässä (täytetarinoiden kirjoittajana), ei niinkään luovan kunnianhimon puuttumisessa.

Hauskana yksityiskohtana tunnistin muutamia lehtiä lapsuudestani. Tuntui varsin erikoiselta kohdata asioita yli parinkymmenen vuoden takaa. En ehkä saanut lehdistä irti yhtä paljon kuin kymmenvuotiaana, mutta näin sarjakuvat varmasti tarkemmin. Ajan kulusta huolimatta tunsin sarjakuvat edelleen lukemisen arvoisiksi.

Nostalgia on nykyään vahvassa arvossa ja uskon että tämän kaltaiset kokoelmat löytävät tiensä lukijoiden hyllyyn. Eikä se sinällään ole ihme, sillä monelle juuri nämä 1980-luvun Hämähäkkimiehet olivat sarjakuvia, jotka kaappasivat harrastuksen pariin.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...