Uuden avustajan ohjeet

Tähän on koottu sekalaisia ohjeita ja huomioita siitä, mitä Kirjavinkkien avustamiseen liittyy.

Millainen on hyvä vinkki?

Kirjavinkkien jutut ovat luonteeltaan vinkkejä ja arvioita: ne on tarkoitettu luettaviksi ennen kirjan lukemista ja tarkoituksena on, että kirjan haluaisi lukea vielä vinkin lukemisen jälkeenkin. Jutuissa ei siis sovi olla liiaksi juonipaljastuksia tai liian syvälle menevää kritiikkiä tai analyysiä.

Hyvä vinkki kertoo kiinnostavalla tavalla mistä kirjassa on kyse, taustoittaa kirjaa ja kirjailijaa sopivasti ja herättää lukuhalua. Kirjan puutteita saa ja pitääkin nostaa esiin, mutta jutun on pysyttävä positiivisen puolella. Jos kirja on niin kehno, ettei sitä kannata lukea, silloin sen paikka ei ole Kirjavinkeissä.

Muista, että suomennetun kirjan suomentaja on kirjoittanut jokaisen kirjassa esiintyvän sanan. Suomentaja mainitaan aina kirjan tiedoissa, mutta suomentajan mainitseminen tekstissäkin on yleensä paikallaan.

Tiukkoja merkkimäärärajoituksia jutun pituudelle ei ole. Sopiva mitta on sellaiset 200–300 sanaa tai 2000–2500 merkkiä. Jos ei saa 200 sanaa kasaan, kannattaa miettiä onko kirjasta tarpeeksi sanottavaa. Ylärajaa ei ole.

Arvostelujen kirjoittaminen

Käytännössä arviot kirjoitetaan suoraan julkaisujärjestelmäämme (tavanomainen WordPress, ei vaadi erityistä teknistä osaamista). Samalla täytetään kirjan oheistiedot, eli vähintään julkaisija, julkaisuvuosi, sivumäärä, kieli, alkukieli ja kansikuva. Käännöskirjoille tulee myös alkuteoksen julkaisutiedot ja kääntäjän nimi. Lisäksi kirjoille merkitään avainsanat, kirjoissa esiintyvät henkilöt ja paikat, ja sarjatiedot. Tallennettu juttu menee tarkastettavaksi.

Päätoimittaja tarkastaa ja editoi kaikki jutut eli siivoaa tarvittaessa kieliasua, katsoo että oheistiedot ovat kohdallaan ja vaikkapa kansikuva teknisesti riittävän laadukas, huolehtii avainsanojen yhdenmukaisuudesta ja lopulta pistää jutun julkaisujonoon. Päätoimittaja tekee myös lopullisen julkaisupäätöksen.

Juttuja ilmestyy päivittäin yhdestä kolmeen, riippuen jonon pituudesta – tavoitteena olisi pitää jonossa suunnilleen viikon-parin jutut, eli julkaisutahtia säädellään sen mukaan, minkä verran tavaraa jonossa on.

Kirjoista

Kirjavinkeissä saa vapaasti esitellä uusia ja vanhoja kirjoja. Samoista kirjoista ei julkaista useampaa juttua, jos kyse ei ole vaikkapa uudesta käännöksestä; tarvittaessa olemassaolevaan juttuun voidaan lisätä toisenkin kirjoittajan näkemys kirjasta. Huomio kannattaa kuitenkin kohdistaa sellaisiin kirjoihin, joista ei vielä juttua ole.

Uutuuskirjoja luetaan paljon arvostelukappaleina. Arvostelukappaleita tilataan pääsääntöisesti kootusti kaksi kertaa vuodessa ja niitä jonkin verran myös tarjotaan meille. Arvostelukappaleen tilaus on varaus, eli muiden ei ole sopivaa toisen tilaamasta kirjasta kirjoittaa. Tilannetta voi tarkastella avustajille näkyvästä arvostelukappalelistasta tai päätoimittajalta kysymällä.

Tilaamalla arvostelukappaleen toisaalta sitoutuu kirjaan tutustumaan ja jos se on hyvä, kirjoittamaan siitä. Jokainen pyydetty arvostelukappale ei perille tule ja joskus kirja ei ole niin hyvä kuin etukäteen arveli, mutta avustajilta odotetaan arvostelukappaleiden tilaamisessa sellaista kohtuutta, että saa tilaamansa kirjat luettua ja hyvät niistä arvioitua kohtuullisessa ajassa.

Arvostelukappalejakoon pääsee mukaan, kunhan on kirjoittanut riittävästi vinkkejä ja osoittanut siten olevansa tarpeeksi luotettava ja ahkera tekijä.

Muita käytäntöjä

Toimituksella on sähköpostilista, joka ei ole varsinaisesti mikään keskustelupalsta (ei sillä etteikö saisi, se vain ei ole). Postituslistalle tiedotetaan puolivuosittaisista arvostelukappalejaoista, Kirjavinkeille muuten vain tarjotuista arvostelukappaleista ja muista olennaisista asioista.

Julkaistuista jutuista ei makseta korvausta. Ainoa palkkio työstä on arvostelukappaleet. Juttujen tekijänoikeudet pysyvät kirjoittajille, mutta annat Kirjavinkeille pysyvän luvan jutun julkaisemiseen Kirjavinkeissä. Muuhun käyttöön – kirjavinkkejä kysytään joskus esimerkiksi oppikirjojen aineistoksi – luvat pyydetään aina erikseen.

Haluamme kuitenkin julkaista jutut yksinoikeudella. Saman tekstin saa julkaista esimerkiksi Goodreadsin ja StoryGraphin kaltaisilla alustoilla tai Instagramissa, mutta ei omassa blogissa tai muulla vastaavalla sivustolla. Kyse on pohjimmiltaan hakukoneoptimoinnista: haluamme, että Google ymmärtää jutun kuuluvan Kirjavinkkeihin. Google ei ota hakutuloksiin yksittäisiä Goodreads-arvioita, joten tekstin julkaiseminen siellä ei haittaa. Tässä myös ajalla on merkitystä: jos juttu on julkaistu vaikka vuosi sitten Kirjavinkeissä, sen uusintajulkaisu jossain muualla ei haittaa, etenkin jos mukana on linkki Kirjavinkkien juttuun. Painetussa muodossa juttuja saa julkaista vapaasti.

Haluatko mukaan?

Jos kaiken tämän jälkeen Kirjavinkkien avustaminen kiinnostaa, ota yhteyttä päätoimittajaan: mikko@kirjavinkit.fi. Esittele itsesi ja liitä mukaan näytearvio jostain sellaisesta kirjasta, jota Kirjavinkeissä ei ole vielä arvioitu.