Anteeksipyyntö plagiointitapauksesta

Kirjavinkit.fi:n avustaja on syyllistynyt plagiointiin. Irjan kirjoittama vinkkaus Harold Fryn odottamaton toivioretki -kirjasta oli selvä plagiaatti Ullan luetut kirjat -blogissa julkaistusta jutusta. Otamme plagiointisyytökset vakavasti ja pyydämme anteeksi, että laadunvalvonta on pettänyt ja näin on päässyt käymään.

Tapauksen johdosta on ryhdytty seuraaviin toimenpiteisiin: plagioitu vinkkaus on poistettu, Ulla on saanut tekstinsä käytöstä asianmukaisen korvauksen, eikä Irja enää toimi Kirjavinkkien avustajana. Toivottavasti tämä jää viimeiseksi plagiointitapaukseksi, johon Kirjavinkit.fi:n osalta syyllistytään.

Kiitokset sille tarkkaavaiselle lukijalle, joka tämän plagiaatin huomasi ja vielä kerran pahoittelumme Ullalle hyvän tekstin asiattomasta käytöstä.

8 kommenttia

 1. Tiedättekö miltä tuntuu, että sivu on kolmanneksi luetuin? Sivua halutaan tirkistellä, mutta kukaan ei jätä edes kommenttia. Sen sijaan plagiaatti teksti poistetaan ja plagioijan teksti ei jää vertailuun tai saati nimeä. Hän pääsee kuin koira veräjästä. Minä tässä eniten kärsin. Tirkistelyn hillitsemiksi poistin tekstini paikaltaan ja kirjoitin uudelleen toisaalle, tunsin sen niin tahrituksi. Linkin painaminen on turhaa, sillä siellä on vain kansikuva.

 2. Plagiaatti poistettiin, koska minusta olisi väärin pitää sitä julkisena. Jos joku sen haluaa nähdä vertaillakseen, kyllä minä voin sen näyttää – mutta ilman uudelleenkirjoitusta sitä ei minusta ole asiallista pitää enää julkisena.

  Irja ei minun nähdäkseni päässyt tästä kyllä ihan seuraamuksetta. Hän ei ole enää avustajasuhteessa Kirjavinkkeihin. Kuinka raskas sanktio se on, on eri juttu, mutta on Irjalla vuosien varrella Kirjavinkkien kautta kertynyt useita satoja arvostelukappaleita, joten tiettyä taloudellista hyötyä tässä on ollut, jonka Irja nyt menetti.

 3. Minusta ihan asiallista poistaa plagiaatti, koska se jo sellaiseksi on todistettavasti todettu. Yllä mainitaan plagioija etunimellä ja ketkä ovat täällä Kirjavinkeissä säännöllisesti käyneet, tietävät kyllä, kenestä arvostelijasta on kyse.

  Harmittavaa Ulla, että koet blogissasi kävijät tirkistelijöiksi. Ehkä osa oli niitäkin, ihminen kun on utelias luonteeltaan. En vaan ymmärrä, mitä tirkisteltävää siinä olisi ollut ainakaan enää plagiaatin poistamisen jälkeen. Toisaalta sait uutta tunnettavuutta, jos jotain hyvää haluaa asiasta löytää. Ehkäpä sait vaikka jonkun vakituisen vierailijan blogiisi. Toisten lukijoiden iloksihan varmasti blogiasi pidät. Ja uskon, että kaikki sympatiat ovat kyllä sinun puolellasi.

  Hyvä, että asia tuli julki ja toivottavasti tämänkin myötä ymmärretään, että aina löytyy tarkkaavaisia lukijoita. Kirjojen ystävät kun seuraavat ahkerasti eri blogeja ja haluavat lukea useamman henkilön mielipiteen kirjoista.

 4. Käsittääkseni suurin osa blogien lukijoista vain lukee kommentoimatta. Minä ainakin kommentoin erittäin harvoin mitään, tämä Kirjavinkit on vahva poikkeus. Tai ehkä olenkin väärässä ja lisäksi huono lukija, kun en muualla kommentoi.

 5. Niin kauan kun on ollut internet on ollut kopiointia. Ja tulee olemaan. En oikein tajua, mikä tässä on niin Ullaa loukannut. Monet, joiden tekstejä on kopioitu esim graduihin tms, ovat suorastaan ylpeitä, että heidän tekstinsä on niin suosittua.
  Kopiointi on paljon yleisempää kuin kuvitellaaan. Siitä vain kovin harvoin jää kiinni.

 6. Luovan työn tuloksilla on lain suoja, jolla taataan tekijälle ehdoton oikeus määrätä teoksensa käytöstä (juridisesti ’teos’ käsitetään varsin laajasti). Älköön siis levitettäkö mitään kopioinnin ilosanomaa. Se, että jotain väärää tehdään paljon ja että siitä jää kiinni harvoin, ei tee väärästä oikeaa. Toisen luovan työn kopiointi on laitonta ja moraalitonta. Piste. Sitaattioikeus on asia erikseen.
  Kirjavinkkien managementille hatunnosto ryhdikkäästä toiminnasta ja asian avoimesta kertomisesta.

 7. Ei sotketa kahta eri asiaa, plagiointia ja tekijänoikeusrikkomuksia:

  ”Plagiointi ei välttämättä ole sama asia kuin tekijänoikeusrikkomus, jossa nimenomaisesti rikotaan tekijänoikeuslakia. Plagiointi kohdistuu tekstin, kirjoituksen tms. sisältöön, kun taas tekijänoikeus koskee näiden muotoa.

  Tekijänoikeusloukkaus tarkoittaa sitä, että tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa käytetään tavalla, joka rikkoo tekijänoikeuden haltijan yksinoikeuksia, kuten oikeutta valmistaa kappaleita teoksesta tai oikeutta saattaa näin valmistetut kappaleet yleisön saataville”.

  Lähde: Wikipedia

 8. Hyvä tarkennus. Tässä tapauksessa kyse oli plagioinnista: Ullan tekstiä ei oltu kopioitu suoraan, mutta kuitenkin liikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.