Testissä Sony Reader Touch Edition

Kirjavinkit sai testattavakseen Sony Reader Touch Edition -ekirjalukijan, tarkemmalta malliltaan PRS-650. Pienessä laitteessa on kuuden tuuman E Ink Pearl -kosketusnäyttö ja kaksi gigaa sisäistä muistia.

Lyhyesti: Itse laite on todella miellyttävä käyttää ja voittaa käyttömukavuudeltaan perinteisen kirjan joissain asioissa. Käytännössä e-kirjojen hinnoittelu tappaa kuitenkin mielenkiinnon ainakin kotimaisia e-kirjoja kohtaan.

Pieni ja näppärä lukulaite

Reader Pocket Edition -sähkökirjaPRS-650 on pieni lukulaite. Sen näyttö on halkaisijaltaan kuusi tuumaa eli 15 senttiä. Tavallisen pokkarin sivun halkaisija on noin 20 senttiä, näppäimineen PRS-650 on suunnilleen pokkarin kokoinen. Laite on kuitenkin selvästi pokkaria litteämpi. Laite painaa 215 grammaa eli se on samaa painoluokkaa ohuen pokkarin kanssa.

Kirjaan on helppo tehdä muistiinpanoja. PRS-650:ssa ei ole näppäimistöä, joten tekstiä ei voi kirjoittaa, mutta sormella ja kynällä voi piirtää tekstin päälle, korostuksia voi tehdä ja sivunkulmia käännellä. Tehtyihin muistiinpanoihin on helppo palata myöhemmin.

PRS-650 hallitsee tavallisimmat tiedostomuodot: ePub, PDF, BBeB, Word, RTF, tekstitiedosto. Näillä pärjää pitkälle, suomalaiset e-kirjat ovat pääasiassa ePubia ja netistä ilmaiseksi löytyvät kirjat usein ePubia tai PDF:ää. PDF:t toimivat parhaiten, jos kyse on pelkästä tekstistä. Kokeilin lautapelin sääntö-PDF:ää, eikä sitä ollut mukava lukea tällä laitteella.

Laitteessa on 12 sanakirjaa, joiden avulla voi tarkistaa luettavasta tekstistä oudon sanan merkityksen helposti vain näpäyttämällä sanaa sormella. Kätevää! Suomea laite osaa kehnosti. Valikot ovat englanninkieliset, samoin sanakirjat.

Laitteella voi myös kuunnella musiikkia. AAC- ja MP3-muotoiset tiedostot soivat näppärästi. Voit siis kuunnella lukemisen taustalle musiikkia tai kuunnella äänikirjoja.

PRS-650 maksaa noin 199 euroa tällä hetkellä. Halvempiakin laitteita on.

Sähkömuste ja säädettävä kirjainkoko

E Ink -näyttö on ilo silmälle. Sitä ei juuri paperista erota, tausta on ehkä vähän harmaampi. Tekstiä on helppo lukea, eikä näytön katseleminen rasita silmiä kuten taustavalaistu tietokonenäyttö. Näyttö on myös sopivan kokoinen. Voisi se vähän isompikin olla, mutta kuusituumainen näyttö on hyvä kompromissi pienikokoisen laitteen ja helpon luettavuuden välillä.

E Inkin hyvä puoli on myös se, että sivun näyttäminen ei kuluta virtaa laisinkaan. Ainoastaan sivun vaihtaminen vie virtaa, joten akku riittää pitkään. Näyttö ei hehku valoa, joten pimeässä lukiessa tarvitsee samalla tavalla valoa kuin kirjan kanssa. Kirkkaassa valossa, kuten auringonpaisteessa, näyttö toimii paremmin kuin taustavalaistut tietokonenäytöt. Värejä ei ole (vielä; 4096 värisävyä näyttävä E Ink Triton on jo keksitty), eivätkä kuvat näytä erityisen hyviltä.

Huononäköisten iloksi tekstin kokoa voi säätää. Tekstikokoja on kuusi: XS, S, M, L, XL ja XXL. Oletuksena on S, joka on hyväsilmäiselle hyvä, eli suurentamisen varaa on paljon. XXL-koko on jo todella iso (isot kirjaimet ovat kuusi milliä korkeita).

Tietokone pakollinen

Laite tarvitsee seurakseen tietokoneen, PRS-650:ssä ei ole itsessään nettiyhteyttä. Lataaminen tapahtuu tietokoneen USB-portin kautta. Kirjat siirretään laitteeseen tietokoneelta USB-johdolla. Siirtämiseen tarvitaan erillistä Reader Library -ohjelmistoa, joka on kankea käyttää, mutta joka ajaa asian. Laitteessa on myös kaksi muistikorttipaikkaa (SD ja Memory Stick), joilla tietoa voi myös siirtää.

Kirjoja voi ostaa mistä tahansa e-kirjakaupasta, joka tarjoaa kirjoja sopivassa tiedostomuodossa. Suomalaisia kirjoja myyvät esimerkiksi Akateeminen ja Suomalainen, tosin ainakin Akateemisen kauppa on aika nuiva käyttää. Library-ohjelmalla pääsee myös Sonyn kirjakauppaan, mutta sinne ei suomalaisilla ole asiaa. Amazonista laitteeseen ei voi ostaa kirjoja.

Päivitys 3.2.2012: e-kirjoja kaikille laitteille (paitsi Kindlelle) myy myös Kirjoja.fi. Tästä kaupasta saa kymmenen sivun ilmaisen esikatselun kaikkiin kirjoihin.

E-kirjojen suurin ongelma

Kirjakauppojen myötä päästäänkin sitten e-kirjojen suurimpaan ongelmaan. Suomalaiset e-kirjat ovat kalliita. Useimmat kirjat maksavat yli 20 euroa, myös vanhatkin kirjat, jotka saa helposti pokkarina alle kympillä. Kun otetaan huomioon laitteen hinta, lukuharrastukselle tulee hintaa.

En itse keräile kirjoja. Luen romaanin kerran ja sen jälkeen en toiste samaan kirjaan palaa, joten minua ei haittaa, että kirjat ovat pelkkiä bittejä. Päinvastoin: vanhoista kirjoista eroon hankkiutuminen on jonkinasteinen ongelma, jonka e-kirja ratkaisee kätevästi. Tällaiselle lukijalle e-kirja on näppärä.

Epäilen kuitenkin, että ihmiset, jotka ovat valmiita maksamaan lukemistaan kirjoista yli 20 euroa, haluavat myös sen kovakantisen kirjan koristamaan hyllyjään. Silloin e-kirja ei ole käypä vaihtoehto.

Yhteenveto

Yllätyin itse siitä, miten mukava lukulaitetta on käyttää. Ottaisin mielelläni laitteen omaksi. Pieni laite kulkee reissussa mukavammin mukana kuin monta kirjaa. E Ink -näytöltä lukeminen on miellyttävää.

Mutta ostaisinko? En. Laite maksaa 200 euroa ja kirjat ovat kalliita. Koemielessä luin Cory Doctorow’n ilmaiseksi netissä jakelemia kirjoja, mutta ilmaistarjontaa ei ole niin paljon, että niiden vuoksi laite kannattaisi hankkia (etenkään kun en juuri välitä Gutenberg-projektin vanhoista kirjoista). Etenkin kun omistan iPadin, luen vähät e-kirjat sillä, vaikka E Ink -näyttöinen e-kirjalukija onkin taustavalaistua iPadia miellyttävämpi.

Jos lukisin yhä samaa tahtia kuin muutama vuosi sitten eli noin sata kirjaa vuodessa, e-kirjalukija alkaisi olla houkuttelevampi vaihtoehto. Silloin valitsisin kuitenkin luultavasti Amazonin Kindlen, jolla pääsisin käsiksi Amazonin edulliseen ja laajaan valikoimaan englanninkielistä scifiä ja fantasiaa. Alle kymmenellä dollarilla kirjoja voisi jo ostaakin.

Suosittelisinko? Jos kokee, että netin e-kirjakauppojen tarjonta osuu omaan makuun ja esimerkiksi ulkomaisista kirjakaupoista löytää sopivaa luettavaa sopuhintaan, PRS-650 on mukava käyttää ja sopii erittäin hyvin vaikkapa paljon matkustelevalle. Onhan eri juttu pakata reissuun mukaan pieni lukulaite kuin monta kirjaa. Työmatkalukemisena lukulaite on myös näppärä: aikoinaan itse valitsin työmatkalukemisia sen mukaan, mitä takin taskuun mahtui. Lukulaitteen kanssa tätä valikointia ei tarvitse, vaan kaikki kulkee mukana.

4 kommenttia

 1. Korjaus: muistiinpanojen tekoon voi käyttää myös kosketusnäytölle ilmestyvää virtuaalinäppäimistöä, jos ei halua kirjoittaa ”käsin”.

  Suositus: useille alustoille saatava open source -softa Calibre on näppärä väline sähköisen kirjaston ylläpitoon. Se osaa lähettää kirjat suoraan Readeriin, joten Sonyn omaa Reader Library -ohjelmaa (joka ainakin Macissa on hidas, epävakaa ja kömpelö) ei tarvitse lainkaan. Calibre näkee myös iTunesin yhtenä laitteena, joten jos omistaa lukulaitteen lisäksi iPadin, Calibre osaa lähettää kirjat myös sille.

  Sellainen huomio vielä Kindlestä, että sillehän ei varsinaisesti voi ostaa kirjoja (Amazonilta suoraan), vaan ainoastaan lisensoida lukuoikeuden. Kindlen kirjat siis toimivat vain siihen asti, kunnes Amazon päättää lakata tukemasta ko. formaattia tai sitä laitetta, joka sinulla on. Jos lukee kirjan vain kerran eikä haluakaan säilyttää sitä pysyvästi, tällä ei tietysti ole merkitystä, vaan silloin edullinen hinta ja hankinnan helppous ovat painavampia kriteereitä.

 2. Hyviä huomioita.

  Lisensointikysymyksiin en tässä nyt puuttunut. Muutkin kuin Amazon käyttävät erilaisia DRM-ratkaisuja, jotka rajoittavat kirjojen käyttöä tavoilla, joista ei koskaan ole ainakaan iloa lukijalle.

  Jos kirjoja kuitenkin lukee vain kerran, näillä ei ole suurta merkitystä – paitsi Kindlen viimeaikaisilla rajoituksilla, joissa samaa kirjaa ei saakaan lukea kaikilla laitteillaan, vaan pahimmassa tapauksessa vain yhdellä (kuten Murakamin uusimman kohdalla).

  Kirjojen lainaaminen kavereille ei taida onnistua erityisen hyvin millään suojauksella, enkä lähtisi rakentamaan kirjastoa suojatuista teoksista.

 3. Hyvä ja hyödyllinen analyysi, vielä kun olisi rahaa hankkia itselle oma laite….

 4. Innostuin nyt astetta enemmän e-kirjoista kun tajusin, että Kindlehän toimii kätevästi sekä iPadissa että iPhonessa. Vaikka iPhonen näyttö on pieni, se on erittäin terävä ja siitä on mukava lukea. Ei jatkuvasti, mutta esimerkiksi bussimatkalla se on aivan riittävä.

  Kindle pitää sivut muistissa laitteelta toiselle, niin voi laitetta vaihtaessaan jatkaa siitä, mihin on jäänyt. Oikein näppärää. Luulen, että jatkossa luen ulkomaiset kirjat Kindle-kirjoina iPadilla, jos tällainen vaihtoehto vain on tarjolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.