Topi Linjama: Johdatus Johannes-Passioon

Johdatus Johannes-passioon

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kristinuskon ongelma ei ole se, että ihmiset olisivat luopuneet Jumalasta tai edes se, että kristinuskon viesti olisi menettänyt merkityksensä. Ongelma on pikemminkin siinä, että Jumalaa ja uskon todellisuutta sanoitetaan tavalla, joka ei tavoita nykyajan ihmistä. Liian usein kristinuskon puheenparressa vastataan kysymyksiin, joita ei esitetä, ja vastaamiseen käytetään kieltä, jota ei ymmärretä. Meidän onneksemme on musiikki, onneksi on Bach, jonka muutama tahti kertoo uskosta enemmän kuin päivä kirkolliskokouksessa.

Topi Linjaman Johdatus Johannes-Passioon konsepti on suorastaan nerokas. Kokonaisuuden tavoitteena on olla pysyväisluontoinen käsiohjelma Johannes-Passioon niin, että siitä saa kaiken tarvittavan ja saman, mitä perinteisesti konserttien käsiohjelmat ovat kuulijalle tarjoilleet sekä reilusti vielä lisää. Kirja on näppärän kokoinen vähän reilun sadan sivun pehmeäkantinen teos, jonka kykenee hyvin nappamaan mukaan matkaan, kun on jälleen kerran menossa kuuntelemaan Johann Sebastian Bachin Johannes-Passiota.

Kirja johdattaa lukijan Johannes-Passion läpi passion rakennetta seuraten kohtaus kerrallaan ja kuvailee Raamatun kohtia ja niiden teologista sisältöä, joita musiikissa kulloinkin käsitellään sopivan kansantajuisesti. Linjama esittelee myös kattavasti historiallista kokonaisuutta ja tuo esiin historiallisia yksityiskohtia sekä käy erityisesti läpi sitä, mitä musiikki yrittää sanoa kuulijalle ja kuinka Bach on säveltänyt teoksen Raamatun tekstiin vahvasti tukeutuen sävelkielessään. Kaiken tämän kirjoittaja tekee neutraalisti ottamatta Raamatun sisältöön tai uskon kysymyksiin sen kummempaa kantaa lukuun ottamatta musiikkia, jonka kuvailu heijastaa syvää arvostusta ja rakkautta Bachin tuotantoa kohtaan.

Johdatus Johannes-Passioon oli erinomainen lukuelämys myös kaltaiselleni keski-ikäiselle teosta useita kertoja jo lapsesta asti kuorossa laulaneelle kokeneelle kuorolaulajalle. Monet Johannes-Passion kohdat saivat ihan uudenlaisen merkityksen laulajan näkökulmasta kirjaa lukiessa ja kirja toimii varmasti erinomaisena johdatuksena Bachin Johannes-Passioon ihan kaikille passiosta kiinnostuneelle.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...