Kristin Emilsson: Joulu Julian tyyliin

Joulu Julian tyyliin

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Joulu on hyvän mielen tarinoiden aikaa ja nyt voikin jo fiilistellä tämän vuoden jouluromaanien parissa. Tartuin Kristin Emilssonin kirjaan Joulu Julian tyyliin, samalla tuli tutustuttua jälleen uuteen ruotsalaiseen naiskirjaillijaan. Naapurimaan kirjailijattarilla on feelgoodin genre hallussa.

Nimi ei todellakaan ole ennen tässä tapauksessa. Julia Grahn inhoaa nimensä tuomista assosiaatioista huolimatta joulua. Viime jouluaaton katastrofi mielessään hän kavahtaa perhejoulun viettoa. Varasuunnitelmatkin kaatuvat, kunnes Juliaa onnistaa: hänpä lähteekin Gotlantiin kissavahdiksi ja viettää joulua yksin pienessä Visbyn talossa. Sattumien summaa on, että samainen talo ja kissojen kaitsenta on luvattu myös toiselle tukholmalaiselle, vastikään eronneelle Petterille. Myös Petterin elämäntilanne ja ongelmat kaipaavat irtiottoa perinteistä. Julia ja Petter siis saapuvat Visbyn talolle yhtä aikaa. Ulkona jylläävä lumimyrsky ei jätä Julialle ja Petterille muuta vaihtoehtoa kuin asettumisen saman katon alle yhden makuuhuoneen pikkutalossa.

Lumimyräkkä jatkuu, laiva- ja lentoyhteydet ovat poikki ja kissakin täytyy hoitaa, joten vastenhankaiset kämppikset jatkavat sopeutumistaistelua. Petterin pitää saarella myös lupaus yhteisestä jouluaatosta tyttären ja ex-vaimon sekä tämän vanhempien kanssa. Julia valmistautuu yksinäiseen aattoiltaan kissa ja viinipullo seuranaan. Joulutaiat kuitenkin saattavat sekoittaa yhden jos toisenkin kuvioita, kun Julian ja Petterin lisäksi saarelaiset mylläävät pakkaa. Hersyviä hahmoja Emilsson on mukaan kirjoittanut, kuten naapurin villatakkinainen Evelyn ja sisarukset Cilla ja Jonna. Eli kuinkas sitten kävikään?

Tarina saattaa sisältää pieniä määriä ennalta-arvattavuutta, mutta se ei ainakaan omaa lukukokemustani häirinnyt yhtään. Joulu Julian tapaan on hilpeä ja humoristinen, ajoittain koskettavakin. Kaikessa kepeydessään kirja on hyvä muistutus myös siitä, että jouluun latautuu hyvin monenlaisia tunteita ja myös ahdistusta. Tätä voi suositella niin jouluihmisille kuin keventäväksi vertaistueksi joulukammoisillekin.

Marja-Liisa

Intohimoinen lukija, jolle kirjat ovat elämänmittainen haaste ja ruostumaton rakkaus. Koko kirjo käytössä, runoista dekkareihin ja kaunosta tietokirjallisuuteen. Luettujen pinoa on listattu myös Tuhansia sivuja -blogiin. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...