Ritva-Sini Merilampi: Mediakasvatuksen perusteet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Koska media on vahvasti läsnä meidän kaikkien jokapäiväisessä arjessa, on jokaisen jossakin määrin mietittävä omaa mediasuhdettaan ja suurin osa meistä taitaa joutua myös ottamaan mediakasvattajan roolin ainakin jossakin määrin. Ritva-Sini Merilampi kehottaakin kirjassaan Mediakasvatuksen perusteet jokaista mediankäyttäjää katsomaan peiliin, sillä mediakulttuuri syntyy hänen mukaansa vastavuoroisesti. Median sisällöt syntyvät vastauksena kysyntään. Lisäksi hän toteaa uusien kommunikaatiovälineiden kauhistuttaneen aina antiikin ajoista lähtien, ja joka kerta pelot uusia viestimiä kohtaan ovat osoittautuneet turhiksi, kunhan käyttö on vakiintunut.

Mediakasvatuksen perusteet -kirja vastaa kasvavaan tarpeeseen, sillä vaikka mediakasvatus terminä on suurimmalle osalle tuttu, sen käyttö on melko hajanaista ja epäselvää. Haasteita lisää se, että teema kuuluu varsin monen eri tieteenalan kenttään. Merilammen kirja pyrkii luomaan kattavan katsauksen mediakasvatukseen ja tarkastelee siihen liittyviä teemoja. Lisäksi kirja erittäin tervetulleesti myös määrittelee sen, mitä mediakasvatus ei ole.

Mediakasvatuksen perusteet on kiinnostava ja asiantunteva kirja aiheesta kiinnostuneelle lukijalle, kuten esimerkiksi kaikille mediakasvatukseen työssään törmääville. Varmasti se tulee myös toimimaan oppikirjana eri opinahjoissa. Mistään koko perheen bestselleristä ei siis ole kyse, mutta kyllä teosta helppolukuisena ja selkeänä voi suositella kenelle tahansa asiasta lisätietoa haluavalle.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Salla P.

Olen kolmikymppinen kirjafani, joka lukee sekä työn puolesta että huvikseen. Kirjojen suhteen olen kaikkiruokainen, enkä hyljeksi mitään kirjallisuuden genreä. Työssä luen paljon nuortenkirjoja, mikä heijastuu tänne kirjavinkkeihinkin. Lisäksi olen entisessä elämässäni työskennellyt historian parissa, joten sitäkin aihepiiriä tulee seurailtua edelleen aktiivisesti. Kaunokirjallisuuden ohella pidän erityisesti ruoka-, ja urheilukirjoista, ja puutarha-aiheiset kirjatkin ovat viime vuosina hiipineet vaivihkaa kirjahyllyyni. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...