Jenny Downham: Ennen kuin kuolen

Osta kirja itsellesi

16-vuotias Tessa sairastaa parantumatonta leukemiaa, ja elinaikaa on enää viikkoja. Niinpä Tessa tekee luettelon asioista, jotka hän vielä aikoo ottaa irti elämästään. Irtiottoa ne ovatkin: pitää ajaa autoa, rikkoa lakia, käyttää huumeita, saada seksiä. Paras ystävä Zoey tarjoutuu auliisti auttamaan.

Tessan äiti on muuttanut kotoa, isä taas on jättänyt työnsä Tessan vuoksi tämän sairastuttua neljä vuotta sitten. Uhrautuvan isän ja uhittelevan Tessan yhteentörmäykset ovat väistämättömiä. Myös suhde äitiin, Zoeyiin, pikkuveli Caliin, kotisairaanhoitajaan ja muihin läheisiin on aikaa vastaan kilpailevan nuoren mielialojen armoilla. Tessa vuoroin kehrää, vuoroin kynsii.

Tehtäväluettelo alkaa vääjäämättömästi toteutua ja tarjoaa monta hauskaa ja hirtehistä hetkeä. Mutta se, mitä itse haluaa, ei aina ole sitä, mitä oikeasti tarvitsee. Naapurin Adam tuo Tessan elämään rakkauden. Tessan kasvutarina on kaunis ja elämäntyö päättyy arvokkaasti.

Että pitää aikuisen ihmisen vielä vollottaa teinikirjan kanssa! Tämä aiheeltaan ja alkusivuiltaan naivilta vaikuttanut kirja yllätti minut täysin. Nuoremmat lukijat arvatenkin nauttivat samaistumisesta rohkeaan ja omapäiseen päähenkilöön ja myötäelävät hänen koskettavan kohtalonsa. Mutta tekstiansioidensa vuoksi kirja sopii varttuneemmallekin. Haastavan aiheen käsittelytapa on mutkaton, tekstityyli on erinomaisen hallittua ja dialogi kulkee ja kuljettaa.

Luin osia kirjasta vielä suomeksi. Kääntäjä Katariina Kaila on tavoittanut hyvin Downhamin tyylin ja Tessan äänen. Erityiskiitokseni saa Emmi Kyytsönen suomalaisen kirjan ulkoasusta, joka viestii hienosti sisällöstä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...