Thomas Bernhard: Häiriö

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Häiriö on Itävallan kirjallisen kauhukakaran Thomas Bernhardin varhaisia töitä. Se kertoo lääkäristä, joka lähtee poikansa kanssa kierrokselle Itävallan maaseudulla. Aluksi kohdataan kievarinpitäjä, jonka vaimon juopunut miesjoukko on pahoinpidellyt. Tämä veriteko varjostaa teosta, eivätkä käänteet sen onnellisemmiksi muutu. Kuten Bernhard kirjoittaa: ”Maaseudulla raakalaisuus ja väkivaltaisuus olivat kaiken perusta. Raakalaismaisuus kaupungeissa ei ollut mitään verrattuna maaseudun raakalaismaisuuten, eikä väkivaltaisuus kaupungeissa ollut mitään maaseudun väkivaltaisuuteen verrattuna.”

Tätä on ensimmäiset kahdeksankymmentä sivua. Sitten kohdataan Hochgobernitzin ruhtinas Saurau, jonka mielipuolista monologia kuunnellaan seuraavat 120 sivua. Kirjan päähenkilöt ovat Bernhardin tapaan kuuntelevia korvia, joille ruhtinas Saurau vuodattaa sieluntuskaansa. Ongelmallinen suhde poikaan, ongelmallinen suhde omaan isään, ongelmallinen suhde koko Hochgobernitziin, omiin sisariin, uuden tilanhoitajan valintaan… Sauraun monologi on sukellus mielipuolisuuteen.

Raskasta luettavaahan tämä on, vaikka kirja on sivumäärältään lyhyt. Ensimmäiseksi tuttavuudeksi Bernhardin maailmaan suosittelen jotain muuta kirjaa; Vanhat mestarit oli esimerkiksi aika lailla lähestyttävämpi. Häiriö on kiinnostava kirja, jollain patologisella tavalla, sairaskertomuksena. Se piirtää ihmiskunnasta ja Itävallan maaseudusta synkän, epämiellyttävän kuvan. Hyvinkin unheimlich. Mielenkiintoisen kitkerä kirja.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...