Uudenvuodenaatto. Yksityisgondoli maailmanpyörässä. Samppanjaa. Sormus taskussa. Kosinnan puitteet ovat aivan täydelliset, niin täydelliset, ettei Josh malta odottaa, kunnes Lontoon siluetti taustoittaa romanttisen hetken, vaan paukauttaa kysymyksen, kun London Eye on hädin tuskin ehtinyt lähteä liikkeelle. Ovathan Josh ja Jade juuri ottaneet Jeremy-kaninkin, joten he ovat varmasti valmiita muodostamaan modernin perheen.
James Baileyn Kruuna vai klaava? kuvailee reilu parikymppisen Joshin elämää sen jälkeen kun tyttöystävä haluaa erota eikä kihlautua. Kun samalla menee asunto (tyttöystävän isän omistama) ja työpaikka (tyttöystävän isän hotelli), onko muuta vaihtoehtoa kuin palata lapsuuskotiin ja toivoa, ettei oma isä ala periä vuokraa?
Kuinka monessa rakkausromaanissa päähenkilö, nimenomaan avainhahmo, on mies? Äkkiseltään tulee mieleen esimerkiksi Niina Meron Romanssin sankari, vaan harvinaista se on.
Joshilla on turvaverkossaan pari ystävää, joiden kanssa hän osallistuu pubivisaan viikoittain. Siitä tulee kelpo sivujuoni kirjaan.
Ja onneksi on ukki.
”Kaikkihan tietää, miten tämä loppuu. Haluatko katsoa jotakin muuta?” Hän ojentaa kaukosäätimen minulle.
”Älä pane minua päättämään. Olen tehnyt pelkästään huonoja päätöksiä viime aikoina”, sanon.
Kuulikohan ukki edes? Hän on hiljaa pitkän tovin.
Kummankin katse pysyy telkkarissa, mutta miehet jatkavat juttelua. Ukki kertoo ajasta ennen kuin tapasi mummin. Joshilla on paljon aikaa selvittää, mitä elämältään haluaa.
Television ohjelmakartassa on pari vaihtoehtoa, ja ukki ehdottaa, että he heittävät kolikkoa valitakseen ohjelman.
Sitten minä heitän kolikon ilmaan ja katselen sen kieppumista, kun minulle tulee yhtäkkiä idea.
Ja se on erinomainen.
Joshin uusi elämäntapa on heittää kolikkoa päätöksestä kuin päätöksestä, vaikka kyse olisi siitä, mitkä sukat pukee jalkaansa. Mielenkiintoista kyllä, vuodesta tulee lopulta hänen elämänsä paras. Ainakin Josh tajuaa, miten paljon oppii itsestään. Vaikka sattuma määrää suunnan joskus turhankin usein, jotkin tärkeät elämänvalinnat mies tekee aivan itse. Niin kuin sen, montako Vincent van Goghin Auringonkukka-taulun versiota on tarpeen nähdä, missä ja kenen kanssa.
Kruuna vai klaava? on James Baileyn esikoisromaani. Hänen toinen hyvän mielen romaaninsa Tie luoksesi on itsenäinen teos, eivätkä kirjat muodosta sarjaa.