Rainer Granit: Lähtölasku 47

Lähtölasku 47

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kertomus kovin omituisen retkikunnan matkasta Marsiin ja takaisin. Avaruus on rajaton rahanreikä, johon Kansainvälisen avaruusorganisaatio ISO:n kirjanpitäjä syytää veronmaksajien ja eri valtioiden varoja kuin pohjattomaan kaivoon. Hän nousee kirjanpito-osastolla hurjaan maineeseen vain pudotakseen sieltä omasta mielestään pohjalle eli astronauttikoulutukseen.

Jostakin syystä koulutukseen erittäin sopimaton toimistojukka Kauffman nimittäin päädytään lopulta lähettämään Mars-retkikunnan mukana avaruuteen. Muutkin matkalaiset huomaavat, että heistä yritetään parhaansa mukaan päästä eroon, osasta jo koulutuksen aikana. Eräs paljastuu vakoilijaksi ja muillakin on takanaan vähemmän laillisia toimia.

Aluksella alkavat vielä omituisemmat tapahtumat ja suoranainen sabotaasi. Kas, kantoraketti ei toimi, hups. Ihmishenki on pieni panos suurvaltojen pelissä. Suuri salaisuus on se, että jokainen kantoraketti sisältää itsetuhomekanismin. Kaikki ei ole ollenkaan sitä, miltä se ensisilmäyksellä näyttää. Elämänylläpitosysteemi saa perustavaa laatua olevan vian.

Paljon muutakin ”onnettomuutta ja vastoinkäymistä” sattuu. Kaikki kuitenkin korjataan, suurinpiirtein paperiliitimillä ja kuminauhalla — porukan kekseliäisyys on rajaton. Lisäksi Kauffmanin tyttöystävä tulee raskaaksi ja myöhemmin vauva syntyy Marsissa, näemme siis ensimmäisen todellisen marsilaisen… Golfia pelataan sekä Kuussa että Marsissa ja muutakin erikoista saadaan aikaiseksi pitkän matkan aikana. Takaisinkin joukko pääsee, monien mutkien kautta.

Hauska, ironinen ja satiirinen opus. Tässä voisi vaikka kuvitella hiukka pilkattavan suurvaltojen avaruusvarustelua ja yleensäkin varojen käyttöä eri tarkoituksiin sekä vallankäytön eri muotoja, mm. rahastaa kansalaisia ns. rehellisesti. Kohtuullisen hyvää luettavaa, etenkin kotimaiselta kirjoittajalta ja vieläpä esikoiskirjailijalta, sanovat.

Tiedotteen mukaan suomalainen Rainer Granit Jr. ehti toimia yli 80 ammatissa, opetella kuusi kieltä, työskennellä seitsemässä eri maassa ja hankkia kolme akateemista tutkintoa ennen vapaaksi toimittajaksi ryhtymistään — siinä vasta meriittiä kerrakseen! Vai onko ISO:lla tässäkin sormensa pelissä? Sen saat selville vain lukemalla tämän. Kirjailijan oikeasta nimestäkin käydään jo melkomoista keskustelua, olisikohan se…

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...