Vladimir Nabokov: Lolita

Osta kirja itsellesi

Onko Lolita kirja, josta ei saisi pitää? Onko Humbert Humbert hahmo johon ei saisi samaistua? Onko Lolita klassikko, jonka vain harvat ovat lukeneet?

Olen lukenut Lolitan parikin kertaa ja pitänyt siitä. Valitettavasti suosittelun esteenä ovat tähän asti olleet mauttomat kannet. Ensimmäisen kerran kun luin Lolitan koristi kantta noin kaksikymmentävuotias puolialaston nainen kuin kioskin ylähyllyllä konsanaan. Lolita ei kuitenkaan ole pornoa.

Humbert Humbert on keski-ikäinen mies joka rakastuu varsasääriseen pikku prinsessaan, hänen omaan pikku Lolitaansa. Ollakseen lähellä neitoa Humbert jopa menee naimisiin tämän äidin kanssa, mutta Lolita on kaikki mitä Humbertin elämään enää mahtuu.

Humbertin logiikka ja rakkaus on pettämätöntä ja saa lukijan ymmärtämään tyttöjen ihanuuden ja aikuisten naisten rasittavuuden. Vaikka kyse on seksuaalisesta rakkaudesta, ei Lolita ole missään vaiheessa rietas tai kovinkaan eroottinen.

Lolita ei ole kevyttä luettavaa, teksti on paikoin jopa monimutkaista. Lolita on tunnettu klassikko, mistä kuitenkin kerrotaan ja tiedetään yllättävän vähän. Suosittelen Lolitaa niille jotka haluavat tyydyttää uteliaisuutensa sekä niille jotka ovat kyllästyneet lehtien skandaaliuutisiin. Lolita on jotain muuta luettavaa ja siihen jää juorujen lailla koukkuun.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Paula

Paula on fanaattinen lukija ja yhtä aikaa on yleensä niin kaunoa kuin kaiken maailman tietokirjallisuuttakin luettavana. Paula etsii aina erikoisia lukukokemuksia, mutta silti joitakin lempikirjailijoitakin löytyy. Lukemisen lisäksi matkustelu ja kaikenmoiset käsityöt kuuluvat rakkaisiin harrastuksiin. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Olin hyvin häkeltynyt, kun luin kirjaa: miten niin rankasta ja inhottavasta aiheesta pystyy kirjoittamaan niin kauniisti? Kirja on myös hyvin älykäs, siinä on paljon viittauksia muuhun kirjallisuuteen ja myös Humbert Humbertin pohdinnat ovat monesti erittäin älykkäitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...