Juha-Pekka Koskinen: Marraskuun murhaavat myrskyt

Marraskuun murhaavat myrskyt -kirjan kannessa on taustana kalenterin sivu, johon on tehty monenlaisia merkintöjä. Kansi on liukuvärjätty yläreunan violetista oikean alanurkan myrkynvihreään.

Marraskuun murhaavat myrskyt on JP Koskisen Murhan vuosi -sarjan 11. osa. Sarjan kirjoissa Koskinen luo ilmiömäisesti kuvaa rahanahneudesta.  Marraskuun murhaavat myrskyt jatkaa Arosuon ja Tulikosken hämeenlinnalaissukujen salaisuuksien selvittelyä. Jokaisessa sarjan kirjassa Juho Tulikoski selvittelee myös yksittäisiä rikostapauksia yksityisetsivänä. Tällä kertaa hänet palkkaa Tuukka Mörttinen selvittämään isänsä kuolemaa. Mörttinen on tehnyt järkyttävän löydön luonto- ja eläinaktivistien käytössä olevan hallin kaapista. Hän ei halua, että poliisia sotketaan asiaan, vaan pyytää apuun yksityisetsivä Juho Tulikosken.

Juho ottaa tehtävän vastaan, vaikka harmitteleekin sitä, ettei hänen enonsa Kalevi Arosuo ole enää juurikaan mukana perustamassaan etsivätoimistossa, vaan on jättäytynyt eläkkeelle. Juho ei ole ollenkaan varma, onko tämä toimeksianto sellainen, jollaisen Arosuo ottaisi vastaan, kun hän yleensä sanoo, ettei Juhon tapa tonkia menneisyyden touhuja ole kovinkaan viisasta. Juho on perinyt kuitenkin sukunsa sinnikkyyden, niin hyvässä kuin pahassakin, eikä tässäkään tapauksessa kolhuilta vältytä.

Koskinen on taitava punomaan yhteen menneitä tapahtumia, joista löytyy usein syy myös nykyisiin tapahtumiin ja rikoksiin. Jännittävien juonenkäänteiden lisäksi kirjan teksti on loistavaa. Juho Tulikosken lennokkaat sutkautukset löytävät sopivasti paikkansa keskusteluissa, ja vanhat sanonnat muistuvat mukavasti mieleen Koskisen tarinaa lukiessa.

Marraskuun murhaavissa myrskyissä murhia piilotellaan murhaamalla jopa kertaalleen murhattu. Henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia, omituisia, kieroja, yksinkertaisia. Tarina Arosuon ja Tulikosken sukujen vallanhimosta, niin työmiesten, kuin vallan huipulle hamuavien henkilöidenkin osalta, lähenee ratkaisuaan. Joulukuun kirja toivottavasti tuo selvyyden siihen, onko yksikään täysin syytön tai syyllinen menneisiin tapahtumiin.

Juho Tulikosken ratkaistessa Mörttiseltä saamaansa toimeksiantoa moni menettää henkensä, ja vielä useampi on tulilinjalla. Mörttisen isän kohtalo selviää, ja samalla selviää Juhon päänmenoksi punottu juonikin.

JP Koskinen on monipuolinen kirjailija, joka on julkaissut historiallisten romaanien lisäksi rikosromaaneita, tietokirjoja, lastenkirjoja sekä novelleja. Kirjailijana Koskinen kuvaa taitavasti rahan ja vallan vaikutusta yhteiskuntaan ja yksityiseen ihmiseen. Murhan vuosi -sarja toiseksi viimeisen 11. kirjan voi lukea yksittäisenä dekkarina, mutta suosittelen lukemaan koko sarjan, joka huipentuu seuraavassa kirjassa.

Soili Vuorenmaa

Olen työskennellyt koko ikäni viestinnän ja markkinoinnin parissa. Koulutukseltani olen Jyväskylän yliopiston viestintätieteellisestä valmistunut FM. Luen pääasiassa kotimaisia dekkareita 50–100 vuodessa, ja kirjoittelen niistä arvosteluja, aiemmin vain muutamalle sivustolle Facebookiin ja viiteryhmilleni, nyt pyrin kirjoittamaan kirjavinkkini tänne. Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 325 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!