Heine Bakkeid: Meren aaveet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kuolemantuottamuksesta tuomittu ja itsemurhaa yrittänyt entinen poliisi Thorkild Aske vapautuu vankilasta sekä henkisesti että ruumiillisesti epävakaassa tilassa. Lähes saman tien hänet värvätään etsimään tuttavansa kadonnutta poikaa pohjoisnorjalaiselle majakkasaarelle ja rannikkoyhteisöön. Poika on hävinnyt jäljettömiin myöhäisen syksyn sukellusreissulla, ja ilmeisin selitys on onnettomuus, mutta Thorkild Aske ei ole vakuuttunut tästä. Kun meri alkaa paljastaa salaisuuksiaan, joutuu myös Aske välittömään vaaraan.

Heine Bakkeid on uusi norjalainen kirjailijanimi suomalaisyleisölle. Meren aaveet on hänen ensimmäinen suomennettu teoksena. Se esittelee kiinnostavan päähenkilön: Thorkild Aske on heikko ja sairas, riippuvuuksiensa ja traagisen menneisyytensä kanssa taisteleva hahmo, joka ei voi luottaa kaikkeen havaitsemaansa, saati sitten siihen, että hänen lausuntojaan voisi pitää minkään arvoisina. Hän on kuitenkin päättänyt ottaa majakkasaaren mysteeristä selvän, vaikka se sitten veisikin hänen henkensä tai vapautensa. Ystäviä hänellä ei ole montaa jäljellä, eikä uusia juurikaan ole luvassa.

Bakkeidin mukaansatempaava teksti etenee muutaman sivun mittaisina lukuina, joita on aina haukattava vielä muutama lisää. Luinkin kirjan lähes yhtä soittoa yhden vuorokauden aikana. Jännitystä piisaa, vallankin loppua kohti, ja loppuratkaisu ei ole mitenkään ilmeisin mahdollinen. Kiinnostava on myös Bakkeidin psykologinen näkökulma poliisikuulusteluihin. Kuinka kuulustelijaa kuulustellaan? Veren ja suolenpätkien ystäville luvassa on melko puistattavan graafinen ruumiinavauskohtaus.

Heine Bakkeidin Meren aaveet on hyvä käyttöjännäri, johon on ilmestynyt norjaksi jo jatko-osakin. Toivottavasti tämäkin saadaan pian suomeksi – lukisin. Suosittelen nordic noirista pitäville!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...