Carin Gerhardsen: Musta jää

Osta kirja itsellesi

Luin joskus vuosia sitten Carin Gerhardsenin kirjan Pepparkakshuset, joka sai minut kovasti toivomaan, että tämän mainion jännityskirjailijan tuotantoa käännettäisiin myös suomeksi. Nyt Minerva ja taitava suomentaja Maija Ylönen ovat lopultakin vastanneet tähän toiveeseen ja tuloksena on mielenkiintoisin psykologinen jännitysromaani, minkä olen pitkään aikaan lukenut.

Tapahtumat lähtevät liikkeelle vuonna 2014, jolloin sattuu kamala auto-onnettomuus: henkilöauto suistuu tieltä liukkaassa mutkassa ja vajoaa alas rotkoon. Tämän saamme varmasti tietää, myös sen, että onnettomuus johtuu toisesta autosta, joka tulee vastaan kovalla vauhdilla väistämättä yhtään. Mutta mitä sen jälkeen oikein tapahtuukaan, ja ennen muuta: kuka on kuka? Kun kerronta sitten siirtyy vuoteen 2018, lukijalle alkaa vähitellen selvitä yhtä sun toista onnettomuudessa mukana olleista henkilöistä ja siitä, miten heidän on vuosien kuluessa käynyt. Romaania kerrotaan vuorotellen kolmen naisen, Jeannetten, Sandran ja Kerstinin näkökulmasta, ja jokusen kerran mukana vilahtaa myös Jan.

Musta jää ei päästä lukijaansa helpolla: eri aika- ja kertojatasoja on kyllä yksinkertaista seurata, mutta yllätyksiä seuraa tuon tuostakin. Kukaan ei ole sitä, miltä hän aluksi näytti. Nämä naiset eivät aluksi tienneet mitään toisistaan, mutta heidän kohtalonsa kietoutuvat pelottavalla tavalla yhteen. Lukija ymmärtää, että alun auto-onnettomuudessa joku on jäänyt kuolemaan kaamealla tavalla ja joku haluaa kostaa tämän, mutta edelleenkin: kuka oikein on kuka?

Suosittelen lämpimästi kaikille niille, joita älyllinen ja psykologinen jännitys kiinnostaa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...