Timo-Heikki Varis: Närhi : kaunis ja salaperäinen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Variksella ja korpilla on kirjallisuudessa pitkä historia, mutta närhestä on kirjoitettu huomattavasti vähemmän. Yleisistä varislinnuista se on etenkin elintavoiltaan heikosti tunnetuin. Närhen maine on myös ollut etenkin ennen aikaan huono ilman sen suurempaa syytä. Timo-Heikki Varis kertookin alkusanoissaan haluavansa kirjan avulla närhelle parempaa kohtelua.

Kirja kertoo esimerkiksi närhen nimihistoriasta, elintavoista eri vuodenaikoina ja myös ihmisen sekä kirjoittajan omasta suhteesta lajiin. Närhen pesimäbiologia on melko tuntematonta ja mielestäni selvästi kirjan mielenkiintoisin osuus. Närhiä pitkään seuranneellekin pesän löytäminen on työn takana, kuten hyvin kuvatut pesänetsintäretket osoittavat.

Teos perustuu pitkälti kirjoittajan omiin, vuosikymmeniä jatkuneisiin havantoihin. Se antaa kirjalle oman äänen, mutta siitä huolimatta lähdeluettelo olisi aina tietokirjoissa paikallaan. Lopussa on Suomen varislinnuista pieni faktalaatikko, joka olisi voinut olla laajempi ja sisältää ainakin kannan arviot.

Joka tapauksessa kirja on miellyttävä lukukokemus luoden totuudenmukaisen kuvan närhen elämästä monipuolisten kuvien kera. Värikkäällä ja hieman salaperäisellä närhellä on oma tärkeä paikkansa linnustossamme.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...