Timo-Heikki Varis: Närhi : kaunis ja salaperäinen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Variksella ja korpilla on kirjallisuudessa pitkä historia, mutta närhestä on kirjoitettu huomattavasti vähemmän. Yleisistä varislinnuista se on etenkin elintavoiltaan heikosti tunnetuin. Närhen maine on myös ollut etenkin ennen aikaan huono ilman sen suurempaa syytä. Timo-Heikki Varis kertookin alkusanoissaan haluavansa kirjan avulla närhelle parempaa kohtelua.

Kirja kertoo esimerkiksi närhen nimihistoriasta, elintavoista eri vuodenaikoina ja myös ihmisen sekä kirjoittajan omasta suhteesta lajiin. Närhen pesimäbiologia on melko tuntematonta ja mielestäni selvästi kirjan mielenkiintoisin osuus. Närhiä pitkään seuranneellekin pesän löytäminen on työn takana, kuten hyvin kuvatut pesänetsintäretket osoittavat.

Teos perustuu pitkälti kirjoittajan omiin, vuosikymmeniä jatkuneisiin havantoihin. Se antaa kirjalle oman äänen, mutta siitä huolimatta lähdeluettelo olisi aina tietokirjoissa paikallaan. Lopussa on Suomen varislinnuista pieni faktalaatikko, joka olisi voinut olla laajempi ja sisältää ainakin kannan arviot.

Joka tapauksessa kirja on miellyttävä lukukokemus luoden totuudenmukaisen kuvan närhen elämästä monipuolisten kuvien kera. Värikkäällä ja hieman salaperäisellä närhellä on oma tärkeä paikkansa linnustossamme.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...