Markus Hotakainen: Neroja vai mielipuolia

Osta kirja itsellesi

Tietokirjailija Markus Hotakainen tarjoaa tietokirjansa sisäänvetonimenä melkoisen tutkijanimen: Theophrastus Philippus Aureolus Bombastus von Hohenheim. Eikä toinenkaan nimi, Georg Joachim Rheticus, intohimoja herätä. Käsittelyssä on parikymmentä ihmiskunnan historiaan jäänyttä tutkijasuuruutta – ja noilla sisään! Rohkeaa!

Keitä lienevät? Lääketieteen isäpuoli lukee toisen ja Maailman kuvan markkinamies toisen alla. Mielenkiintoisia alaotsikoita on monen kovemmankin nimen alla:

  • Galileo GalileiEste vai hidaste?
  • Sir Isaac NewtonKultaa kellarin kätköissä
  • Edmund HalleyTiedemies ja takapiru
  • Benjamin FranklinVeijari vai huijari?
  • Leo BrennerAstronomian Auervaara
  • Nikola TeslaMies, joka keksi sähkön

Pysähdytäänpä Teslaan. Eikös sähkön keksinyt joku muu – Edison? Tesla keksi sähköauton – niinhän? Korkeasti oppineissa tutkijapiireissäkin kuulemma on semmoinen inhimillinen kummajainen liikkeellä kuin kateus. Ja jos vähänkin mahdollista ottaa nimiinsä toisen keksintö, niin niin tapahtuu. Ja melkein sääntö enemmän kuin poikkeus on, että keksinnön alkuperäinen kehittelijä sivuutetaan.

Jälkeenpäin on sitten selvittelemistä kuka keksi milloin ja minkä. Esimerkiksi juuri tuhatideainen Amerikoissa kuollut itävaltalainen serbitutkija Nikola Tesla (1856-1943) voisi olla röntgensäteen isä siinä missä Wilhelm Röntgen (1845-1923). Tesla oli perehtynyt sähkömagneettiseen säteilyyn ja oivalsi läpitunkevan säteilyn haitallisuuden, oli asian tiimoilta yhteydessä Röntgeniin ottamillaan valokuvilla, mutta oli huono rekisteröimään ja patentoimaan keksintöjään, edes kirjaamaan niitä paperille eideettisen muistinsa vuoksi. Niinpä ei teslasäteitä ole olemassa.

Mielenkiintoisia paikkansa pitäviä tarinoita ja paikkaansa pitämättömiä juoruja irtoaa näistä pelle pelottomista, joiden joukosta löytyy kaksi naista: Marie CurieSäteilevä kuolema kuuluisampana, Caroline HerschelTähtitieteen tuhkimo nimettömämpänä.

Hotakaisen kirjoitusote ei ole tiukkapipoinen, kosmoskynässä on sen verran epätieteellistä löysää, jotta juttujen jujun ymmärtää vähemmälläkin koulutuspohjalla, säikähtämättä tieteellistä terminologiaa, jota väkisin on oltava seassa uskottavuuden nimissä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...