Sara Blædel: Nimimerkki Prinsessa

Nimimerkki Prinsessa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tanskalaisilla nettideittisivustoilla hakee seuraa vaarallinen mies. Hän etsii vain tietynlaisten naisten profiileja ja sellaisen löytäessään näyttäisi usein onnistuvan. Hän käyttäytyy fiksusti, ei hae yhden illan seuraa ja tekee aina ensimmäiset treffit kahvilaan. Toiset treffit päättyvät useimmiten karmaisevasti: hän raiskaa erittäin väkivaltaisesti uuden ystävättärensä ja toisessa selville saadussa tapauksessa nainen kuolee – ja tapauksia ilmaantuu lisää.

Kööpenhaminassa etsivä Louise Rick saa vaikean tehtävän. Miten saada kiinni mies, joka on käyttänyt nettikahviloita ja yleisessä käytössä olevia tietokoneita viestiensä välittämiseen. Tekijä on myös ollut huolellinen ja yrittänyt olla jättämättä tunnistettavia jälkiä itsestään. Hän ei ole myöskään lähettänyt kenellekään valokuvaansa. Louise alkaa tutkia tapausta pienistä aavistuksista ja ideoista lähtien. Samaan aikaan hänen ystävättärensä Camilla, iltapäivälehden toimittaja, ei suostu luopumaan deittailusta ja pitää sitä loistavana tapana hankkia seuraa. Hän löytääkin elämänsä miehen. Mutta mitä tekee Louise? Hän luo oman nettiprofiilinsa salaa esimiehiltään ja pyrkii luomaan ansan miehelle, joka on tuhonnut jo useamman naisen elämän. Jännitys tihenee, kun aivan oikeanoloinen mies vastaa hänen yhteydenottoonsa.

Nimimerkki Prinsessa on ajankohtaisia ja tärkeitä asioita peilaava dekkari, jossa on myös totuuden aiheita. Kirjassa muistutetaan monesta turvallisen nettideittailun periaatteesta, eikä aivan turhaan. Läsnä on myös vahva naisnäkökulma asioihin ja esimerkiksi raiskattujen naisten syyllistämiseen sekä heidän omaan, aiheettomaan syyllisyydentuntoonsa. Etsivä Louise Rick esitellään tässä ensimmäisessä suomennoksessa kaikkine ihmissuhdeongelmineen ja monimutkaisine puolineen, kuten myös poliisin henkirikosyksikön muutkin tärkeät työntekijät. Jännitys säilyy kiitettävästi loppuun asti ja hieman irvokkaitakin sivujuonia riittää myös mielenkiinnon ylläpitämiseksi.

Nimimerkki Prinsessa on tanskalaisen dekkarisarjan ensimmäinen suomennettu osa, joka on mielestäni hiukan muista poikkeava naisnäkökulmineen sekä vahvoine siteineen todellisuuteen. Suosittelen kaikille jännityksestä pitäville – etenkin nettideittailua harrastaville tämä voi aiheuttaa kylmiä väreitä pariksikin illaksi sekä ainakin puheenaiheita seuraaville tapaamiskerroille vaikkapa livenä!

Sara Blædel on saanut Tanskassa muun muassa Det Danske Kriminalakademin esikoisdekkaripalkinnon vuonna 2005. Tätä sarjaa on alkukielellä ilmestynyt jo seitsemän teosta ja suomennoksiakin on tulossa lisää mahdollisesti jo tämän vuoden puolella.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 269 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...