Abraham Merritt: Paholaisnuket

Paholaisnuket

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kaikki kauhukirjallisuuden fanit tietävät H. P. Lovecraftin, mutta pulp-aikakaudelle mahtuu paljon muitakin mielenkiintoisia kirjailijoita. Yksi näistä on Abraham Merritt, jolta Paholaisnuket on nyt ensimmäinen suomennettu teos. Merrittin tuotantoon kuului kahdeksan romaania ja joukko lehdissä julkaistuja novelleja.

Kirja käyttää pulp-aikakaudelle tyypillistä ulkopuolista kertojaa: tohtori Lowell on peitenimi arvostetulle erikoislääkärille, joka kertoo tarinassa kokemuksiaan. Hän kun ei halua menettää uskottavuuttaan kertomalla oudosta ja yliluonnollisesta tapauksesta.

Paholaisnuket käynnistyy, kun New Yorkissa sairaalaan tuodaan kohtauksen saanut potilas. Potilaasta ei päällisin puolin löydy vikaa, hän on vain lyyhistynyt. Tilaa seuraa kuolema. Vastaavia uhreja löytyy muitakin ja Lowellin on selvitettävä, mikä kohtausten taustalla on, ja miksi ennen kuolemaa potilaat virnistävät kuin paholainen.

Merrittin kerrontatyyli on hyvin ominaista pulp-kerrontaa. Keskiössä ovat tapahtumat, joita kuljetetaan rivakkaan tahtiin eteenpäin. Ihmiset ovat enemmän osa kulisseja kuin varsinaisia henkilöhahmoja.

Kritiikkinä teokselle voisi sanoa että päähenkilön vastahakuisuus tilanteen hyväksymiselle on hyvin ylimitoitettua. Samalla jatkuva yliluonnollisuuden kieltäminen herättää kysymyksen: mikäli päähenkilö ei usko tapahtumia, miksi hän silti reagoi niihin?

Paholaisnuket toimii kauhuklassikoista pitäville. On hienoa että Jalava on ottanut teoksen julkaisulistalleen. Toivon mukaan J-horror-sarja sisältää muitakin vastaavia vähemmän tunnettuja kauhuteoksia.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...