Minna Lindgren: Pianon palkeilta orkesterin koskettimille

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Maailman parhaan radio-ohjelman, eli Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmän, seuraavia jaksoja odotellessani sain käsiini Minna Lindgrenin pakinakokoelman Pianon palkeilta orkesterin koskettimille. 1990-luvulla Lindgren työskenteli Yleisradion radiotoimittajana, ja kun Suomen Kuvalehti lakkasi julkaisemasta radion ohjelmatietoja, ryhtyi Lindgren kirjoittamaan “valistavia tiedotteita radio-ohjelmista lehden lukijoille”. No, Lindgrenin tuntien asiat saattoivat lähteä hieman laukalle, ja syntyikin hersyttävän hauska sarja musiikkiaiheisia pakinoita, joiden helmiä vuosituhannen vaihteen molemmilta puolilta Pianon palkeilta orkesterin koskettimille kokoaa yksiin kansiin.

Pakinoiden aiheet lähtevät musiikista, mutta päätyvät usein varsin persoonallisiin maastoihin. Minna Lindgren ei salaile mielipiteitään klassisen musiikin pompöösistä juhlallisuudesta ja säveltäjä- ja soittajadiivojen naurettavuudesta. Mutta ei Lindgren julma ole, sen sijaan parhaimmillaan hän on lattiallepudottavan hauska, eivätkä heikommatkaan näistä pakinoista kovin kehnoja ole. Lindgren on itse asiassa käyttänyt monien näiden pakinoiden aiheita myöhemmissä radioesitelmissään, ja tekstimateriaalissakin on paljon tutunoloisia sanavalintoja. Sanankäyttäjänä Lindgren on erittäin terävä, ja hänen musiikkisivistyksensä on loistava.

Lyhyiden milloin mistäkin kulmasta musiikkia lähestyvien juttujen lisäksi Lindgren on kirjoitellut irtovitsienomaista musiikkisanastoa, jossa fakta ja fiktio on iloisesti sekaisin. Lopun henkilöhakemisto on myös mainio osoitus Lindgrenin huumorista. Säveltäjien lisäksi hakemistosta löytyvät esimerkiksi Godunov, Boris, portaissa kierijä sekä Callas, Maria, kauniisti laulaja.

Kaikkiaan Pianon palkeilta orkesterin koskettimille oli mukavan kepeä ja sopivasti sivistävä välipala raskaampien lukuelämysten väliin. Suosittelen lämmöllä!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...