Essi Kummu ja Marika Maijala: Puhelias Elias

Puhelias Elias

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Eliaksen elämässä on tapahtunut kerralla monta muutosta. Vanhemmat ovat kesällä eronneet ja Eliaksella on nyt kaksi kotia. Koulukin alkoi ja koulumaailma tuntuu vieraalta. Mikä pahinta Eliaksen paras ystävä Priit asuu aivan liian kaukana eli Virossa asti. Koulussa opetetaan, että pitää odottaa omaa puheenvuoroaan, ja Eliaksen tehtävänä on jopa tekstata kyltti, jossa lukee Ole hiljaa. Tavallisesti niin puhelias Elias muuttuu uusien tilanteiden myötä hyvin hiljaiseksi ja puhumattomaksi.

Isä ja äiti yrittävät parhaansa mukaan auttaa Eliasta ymmärtämään asioita ja selviämään uusista tilanteista. Isä kertoo punaisista langoista, jotka yhdistävät hyvien ystävien ajatukset, ja äiti selittää, että aikuisten täytyy erota, jos he ovat tulleet allergisiksi toisilleen. Pikkusisko Inkeri on vielä niin pieni, ettei tämä ymmärrä muutoksia ympärillään, eikä Elias halua kertoa koulussa, mikä häntä painaa.

Essi Kummu ja Marika Maijala ovat tarttuneet suuriin aiheisiin mutta käsittelevät niitä hienovaraisesti. Kummun teksti on eleetöntä, ja se koostuu suurimmaksi osaksi Eliaksen ajatuksista, kun hän tarkkailee ja havainnoi ympäristöään. Maijalan puuvärikuvat täydentävät tekstiä hyvin. Perspektiivi, pehmeät viivat ja elävä pinta kuvaavat tunnelmaa ja henkilöiden mielentiloja hienovireisesti. Koulurakennus ja kaupunkikuvat ovat iloisia olematta ylitsepursuavan värikylläisiä, ja satama laivoineen on vallan mainio.

Kummun ja Maijalan teos oli vuonna 2012 Finlandia Junior -ehdokkaana, mitä en lainkaan ihmettele. Muutamat tilanteet riittävät avaamaan lukijalle syyn Eliaksen hiljaisuuteen ja kertomaan siitä, mitä lapsi kokee yrittäessään ymmärtää ympäröivää maailmaa. Teos korostaa myös sitä, miten tärkeää on omistaa ystävä. Eleetön kirja sisältää syviä ajatuksia, joiden äärelle lukija voi jäädä pitkäksi aikaa. Tarina päättyy onnellisesti, sillä talven jälkeen on taas loma, ja Elias pääsee Priitin luokse Pärnuun ja löytää kadottamansa sanat.

Suosittelen lapsilukijoille kirjaa, josta on varmasti apua, jos kamppailee samojen asioiden kanssa kuin Elias.

Heidi V.

Kieleen ja kirjallisuuteen intohimolla suhtautuva Heidi Viherjuuri asuu ja työskentelee tällä hetkellä Saksassa. Innostuu tulevaisuuden klassikoista ja novelleista ja pitää kielitajuaan yllä lukemalla uutta kotimaista proosaa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 247 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...