Petri Keto-Tokoi ja Juha Siitonen: Puiden asukkaat

Puiden asukkaat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun katsoo puuta kaukaa niin näkee yhden puulajin, mutta mitä lähemmäs kulkee niin lajien määrä ja kirjo kasvavat melkoisesti. Kaikkia niitä ei löydä tai tunnista, mutta Puiden asukkaat kertoo mitä kaikkea missäkin puussa elää. Yhtä mittavaa teosta puissa elävistä lajeista on tuskin aiemmin julkaistu missään.

Kirja on yksinkertaisesti upea ja vaikuttava. Linnuista ja nisäkkäistä löytyy tuttuja lajeja, mutta kun mennään esimerkiksi kääpiin, jäkäliin tai hyönteisiin niin lajimäärä ja etenkin ennestään tuntemattomien lajien määrä kasvaa melkoisesti. Samalla se kertoo kuinka tärkeitä puut ovat luonnon monimuotoisuuden kannalta.

Selkeä rakenne saattaa lukijan nopeasti mukaansa. Ensin kerrotaan yleistietoa ja historiaa sekä mielenkiintoinen osio puulajien runsaussuhteista Suomessa jääkaudesta tähän päivään saakka. Suurin osa kirjasta, reilut 300 sivua, on omistettu eri puulajien ja niiden lajien läpikäymiselle. Tyyli on puusta toiseen samanlainen ja kuvat rytmittävät tekstiä – tämä tekee lukemisesta tai tietyn tiedon etsimisestä helppoa.

Joka puulajilla elää sen eri elämänvaiheessa oma lajistonsa. Puun lahotessa elämä ei suinkaan lopu, vaan lahopuissakin elää vaikka mitä. Puiden asukkaat paitsi antaa valtavasti tietoa ja avaimet lajimääritykseen niin myös innostaa tutkimaan. Se tuo jopa mieleen aivan uudenlaisen retkeilytyypin, jossa kohteena on tietty puulaji ja sen lähempi tarkastelu.

Teos on Vuoden tiedekirja 2021 -finalistien joukossa, enkä ihmettelisi yhtään, jos se voittaisi pääpalkinnon.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 306 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...