Peter Wohlleben: Puiden salattu elämä : kasvimaailman kuninkaiden tunteista ja viestinnästä

Puiden salattu elämä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

“Aina kun juon aamukahvia, muistan Suomen metsät.” Näin alkaa kirjan tekijän esipuhe. Puiden salattu elämä ei kuitenkaan kerro suomalaismetsistä, vaan metsistä ja puista saksalaisnäkökulmasta, mutta aihe on luonnosta kiinnostuneelle suomalaiselle täysosuma.

Kirjoittaja kuvaa puiden elämää hitaaksi ja ehkä juuri siitä syystä ihminen ajattelee helposti puiden vain olevan paikoillaan tekemättä mitään. Lukiessa kuitenkin paljastuu, että puiden elämässä tapahtuu paljon, aikajänne vaan on erilainen. Pitkäikäinen puu on 100-vuotiaana vasta kouluiässä ja sen elämä saattaa jatkua vielä kaatamisen jälkeenkin. Onhan lahoavalla puulla vuosisatoja tärkeä rooli metsän ekosysteemissä.

Kirja on täynnä mielenkiintoisia kysymyksiä puun määritelmästä lähtien. Mitä kasvatusperiaatteita puilla on? Miten vesi voi kulkeutua kymmenien metrien korkeuteen puiden juurista latvoihin? Onko kanto vielä puu? Kaikkiin kysymyksiin ei löydy varmoja vastauksia edes tieteestä ja tutkimista riittää loputtomasti. Koen kirjan enemmän kysymysten herättäjäksi kuin niihin vastaajaksi.

Teos pitää aiheesta kiinnostuneen otteessaan alusta loppuun. Puista saisi näyttävän kuvakirjan, mutta Peter Wohlleben luottaa teksiinsä, sillä siinä ei ole kuvia eikä taittoerikoisuuksia.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 307 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...