Will Wiles: Puulattian kunnossapito

Osta kirja itsellesi

’ ”En minä tarkoita vain huonetta”, Oskar sanoi. ”Huone ei ole pelkkä huone. Huone on mielentilan ilmentymismuoto, se on jonkin älyn tuote.” ’

Oskar on jostain tuntemattomasta itäblokin maasta kotoisin oleva säveltäjä, joka pyytää englantilaisen opiskeluaikaisen toverinsa vartioimaan asuntoaan sillä aikaa, kun hän on itse järjestelemässä avioeroaan Los Angelesissa. Romaanin minäkertoja saapuu tähän omalaatuiseen maahan ja ryhtyy huolehtimaan huoneistosta ja kahdesta kissasta.

Oskar on pikkutarkka täydellisyydentavoittelija, ja erityisesti asunnon hieno puulattia on hänelle tärkeä. Ympäri huoneita on jätetty muistilappuja, joissa kaikki mahdollinen tapahtuva otetaan huomioon: Oskar haluaa varautua kaikkeen ja yrittää välittää ystävälleenkin pedanttista elämänmuotoaan.

Tästä lähtökohdasta syntyy hurja tapahtumaketju. Turhaan ei romaanin kertoja pariinkin otteeseen mainitse Edgar Allan Poen novellia Kielivä sydän, sillä poemainen kauhu valtaa myös hänen elämänsä Oskarin asunnossa vietetyn viikon aikana. Ja rakastettu puulattia saa kärsiä.

Puulattian kunnossapito on pieni helmi. Kirjan huumori on riemukasta, etenkin nimeämättömäksi jäävää entistä kansandemokratiaa kuvaillessaan. Puolenvälin jälkeen romaanissa on ehkä pientä tyhjäkäyntiä, mutta loppuhuipennus kokoaa taas kaiken mallikkaasti.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...