László Krasznahorkai: Saatanatango

Saatanatango

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Syyssateet ovat alkaneet resuisen maatilan ympäristössä. Asukkaat ovat valmiita jättämään kurjat seutunsa jo taakseen minkä tahansa paremman toivossa, kun he saavat tiedon, että Irimiás ja Petrina ovat nousseet kuolleista ja ovat saapumassa takaisin. Pieni toivo herää, mutta onnen tiellä on vielä paljon vastoinkäymisiä.

Unkarilaisen László Krasznahorkain Saatanatango vie lukijan hurjaan vertauskuvalliseen tanssiin Unkarin kommunismin viimeisinä vuosina. Kaikki on märkää ja pimeää, kaikki lahoaa käsiin, romahtaa, myrkyttyy, peittyy hämähäkinseitteihin. Karnevalistinen kuolemantanssitematiikka siivittää romaania alusta loppuun, ja Irimiás ironisen messiaanisena hahmona surkeiden ja typerien kyläläisten keskellä tarjoaa omalaatuisen kulman kristillisyyteen.

Vuonna 1985 julkaistu Saatanatango on siivittänyt Krasznahorkain maailmanmaineeseen, ja hän on voittanut useita tunnustuspalkintoja. On kyllä tunnustettava, että Saatanatango ei ole mikään helppo kirja. Noin 30-sivuisissa luvuissa ei kappalejakoja tunneta, teksti tapahtumineen ja repliikkeineen vyöryy päälle joka suunnasta. Minä pääsin maaliin vasta kolmannella yrittämällä, ja edelleen mietin, mitähän kummaa tuli oikein luettua. Loppua kohti mentäessä sain Krasznahorkain hurjatempoisesta kerronnasta paremmin kiinni, ja erityisesti kirjan aivan viimeiset parikymmentä sivua toivat palkinnon lukijalle.

Vähitellen opin pitämään László Krasznahorkaista yhä enemmän, ja huomaan pohtineeni Saatanatangon teemoja ja olemusta pidempään kuin monia muita lukemiani teoksia. Kannattaa kokeilla!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 233 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...