Katriina Järvinen ja Laura Kolbe: Sopivia ja sopimattomia : lempi, luokka ja suomalainen parisuhde

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Rakastumisen riemu saa kaksi ihmistä kaikenvoittavan euforian valtaan. Vanha sananlasku muistuttaa silti: ”Kun ostat talon, tutki seinät, kun hankit vaimon, tutki ensin hänen äitinsä.” Parisuhteeseen tuodaan mukana omat taustamme ja elämänhistoriamme, arvomme ja asenteemme. Kirjassaan Sopivia ja sopimattomia Katriina Järvinen ja Laura Kolbe pohtivat perhe- ja yhteiskuntaluokkataustan merkitystä suomalaisessa parisuhteessa.

Järvinen ja Kolbe aloittavat asian käsittelyn omilla, toisistaan hyvin poikkeavilla, elämäntarinoillaan. Laura Kolben oma tausta on keskiluokkainen ja myös hänen puolisonsa tuli tutuista kaupunkikeskiluokan piireistä. Katriina Järvinen varttui työläisperheessä ja tajusi jo lapsena eron omien asumisolojensa ja paremmin pärjäävien välillä. Hän kouluttautui akateemisesti ja löysi puolisonsa yliopistomaailmasta. Lisäksi kirjassa käydään läpi neljäntoista haastatellun parisuhteita yhteiskunnallisten ja kulttuuristen taustaerojen näkökulmasta.

Vanhassa sääty-yhteiskunnassa erot olivat hyvin selkeästi nähtävillä ja tiettyyn yhteiskuntaluokkaan syntyminen määritti tulevaisuuden melko tarkkaan. Vaikka luokkaerot ovat tasoittuneet, koulutus on periaatteessa mahdollista kaikille taustasta riippumatta ja erot ovat peitellympiä, niiden tarkempi havainnointi hämmästyttää: luokkataustan merkitys on yhä edelleen suuri. Se näkyy koulutuksessa, poliittisissa näkemyksissä, elämänarvoissa ja ihan päivittäisissä kohtaamisissamme. Parisuhteessa eletään niin liki, että väistämättä on haettava myös sitä yhteistä linjaa ja yhteisten valintojen yhdenmukaisuutta. Erilaisen luokkataustan lisäksi myös maakuntarajat hämmentävät ihmissuhdesopassa; ollaanko maalta vai kaupungista, Savosta vai Pohjanmaalta?

Sopivia ja sopimattomia on elämänläheisyydessään mielenkiintoista luettavaa. Kirjassa yhdistyvät tekijöidensä vankka asiapohjaisuus ja toisaalta ihmisten keskinäiset haasteet arjen tiimellyksessä ja toistensa ymmärtämisessä. Sen parissa on hyvä hämmästellä parisuhdekoukeroita.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Marja-Liisa

Intohimoinen lukija, jolle kirjat ovat elämänmittainen haaste ja ruostumaton rakkaus. Koko kirjo käytössä, runoista dekkareihin ja kaunosta tietokirjallisuuteen. Luettujen pinoa on listattu myös Tuhansia sivuja -blogiin. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Pidin aikoinaan kovasti Järvisen ja Kolben Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa -kirjasta, joten tottahan toki tämäkin piti lukea. Sopivia ja sopimattomia on myös erinomainen.

    Kirja tarkastelee suomalaista parisuhdetta ja rakkauselämää luokkanäkökulmasta. Miten luokkaerot ja muut vastaavat erot puolisoiden välillä näkyvät parisuhteissa? Kulttuurieroja tarkastellaan myös laajemmin, niin Suomen sisällä heimokulttuurien kautta kuin eroja suomalaisten ja ulkomaalaisten välillä.

    Kiinnostava kirja. Käsittely on henkilökohtaista, tilastojen sijasta puhutaan yksittäisten ihmisten kokemuksista. Niistä piirtyy selkeä ja mielenkiintoinen kuva luokan merkityksestä – ja merkitystähän sillä on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 868 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...