Veijo Meri: Suku

Osta kirja itsellesi

Hiljattain kuolleen akateemikko Veijo Meren tuotanto ei ole minulle ennestään tuttua. Tuli aika korjata tämä vika, joten tartuin kirjastossa ensimmäiseen käsiini osuneeseen Meren romaaniin. Suku on kesäinen kuvaus 1930-luvun maalaiselämästä – ajalta, jolloin sota ei vielä ollut vienyt pikkupojan viattomuutta.

Ollaan siis kesässä, jossain Riihimäen tai Hausjärven suunnalla (Biografiakeskuksen Meri-artikkelin mukaan juurikin Ryttylässä, Meren isovanhempien kotitilalla), jonne sotaväessä palvelevan Kyöstin poika Reino on jätetty kesäksi setien ja tätien hoiviin. Dementoituneesta mummosta ei juurikaan apuja ole. Poika seurailee sukulaistensa ja naapuriensa elämää, salakuuntelee heidän keskustelujaan ja tekee pieniä kolttosiaan. Tapahtumat virtaavat sen kummempaa syy-seuraussuhdetta noudattamatta, tai siltä se ainakin keskenkasvuisen kertojamme näkökulmasta näyttää. Totuus on tietenkin syvemmällä: ihmissuhteita, ihastuksia, pettymyksiä, draamaa – sitä löytyy, mutta sitä pitää osata etsiä.

Suvun viehätys on juuri kertojanäänen viattomassa lapsellisuudessa. Kaikki mukana olevat henkilöt ovat itsestäänselvästi sitä, mitä ovat. Heikki on Heikki ja Raimo on Raimo, eivät he sen kummempaa selitystä kaipaa. Ja juuri tämä selittelemättömyys tuntuu alkuun hankalalta – keitä nämä ihmiset oikein ovat? Kuitenkin Meren näkökulma on tarkkaan harkittu. Vähitellen sukulaisten keskinäiset suhteet ja sekalaisten kyläilijöiden visiittien syyt alkavat istua oikeaan järjestykseensä. Suku vie mukanaan.

Vaikka lopulta kyseessä on tuokiokuvien ja anekdoottien kokoelma, punainen lanka löytyy. Veijo Meren Suku on kaunis, valoisa ja hengittävä romaani, jota kyllä kelpaa suositella. Taidanpa hakea kirjastosta lisää Veijo Merta.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...