Håkan Nesser: Sukujuhlat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Joulukuun tuiskuissa vietetään mukavaa perhejuhlaa, Hermanssonien 105-vuotisjuhlaa. Isä Karl-Erik täyttää 65 vuotta ja perheen vanhin tytär Ebba 40 vuotta. Kaikki on suunniteltu huolella etukäteen, mutta mikään ei oikein suju kuten on ajateltu. Perheen poika Robert, tosi-tv-sarjassa itsensä munannut B-luokan julkkis, katoaa iltakävelyllään. Seuraavana yönä katoaa Ebban poika Henrik, samalla lailla jälkiä jättämättä.

Kummastakaan miehestä ei kuulla enää mitään. Aluksi poliisikin on haluton ottamaan aikuisten katoamiset tutkittavakseen. Muutaman päivän jälkeen alkavat vasta kunnon tutkimukset ja kirjailijan kehittämä uusi poliisi, Gunnar Barbarotti, saa tapaukset hoitoonsa. Voiko olla muka pelkkää sattumaa, että saman perheen kaksi jäsentä katoaa peräkkäisinä iltoina?

Barbarottin on päästävä käsiksi ongelmaisen perheen synkkiin salaisuuksiin. Jokaisella perheellä on omat luurankonsa kaapissa ja niin tietysti Hermanssoneillakin. Eikä niistä ole koskaan aikaisemmin puhuttu — nyt onkin syytä tonkia kaikki esiin, jotta kadonneet löytyisivät. Tämäkin on hankalaa, sillä poliisien komentosuhteet painavat päälle ja koko perhe tuntuu valehtelevan eri asioista. Kaikki ei todellakaan ole sitä, miltä se näyttää!

Barbarotti on poliisina uusi ja kiinnostava tuttavuus: kunnollinen poliisi, jolla ei ole alkoholiongelmaa eikä taipumusta väkivaltaisuuteen. On hänelläkin omat ongelmansa: epäilevä luonteenlaatu, italialainen isä joka on teillä tietymättömillä ja huolia aiheuttava teinitytär sekä mahdollinen uusi naissuhde sekä joskus iltaöisin iskevä rankka melankolia.

Tekijä on luonut jälleen erilaisen tarinan – tarinan, jonka päätös on mielenkiintoinen ja riittävän omalaatuinen, jotta mielenkiinto säilyisi läpi välillä ehkä hiukan liikaakin pohdiskelevan uuden johtohahmon myötä. Ovela uutuus Nesseriltä; kaikille dekkareista kiinnostuneille taas uutta ruotsalaista pienimuotoisempaa trilleriä. Ruotsissa Barbarottin tutkimuksista on jo julkaistu neljä kirjaa, sopii siis odottaa lisää myös suomeksi!

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Tämä on uudenlaista Håkan Nesseriä. Olen tutustunut kirjailijaan jo vuonna 2004 lukemalla ensimmäisenä Kaalbringenin kurkunleikkaajan ja nyt (elokuussa -13)lukemaani Sukujuhlia edellisen vuonna 2009. Kaikkia hänen kirjojaan en ole lukenut, mutta van Veeteren on siis käynyt tutuksi.

    Nesser on ruvennut tosiaankin tarinan kertojaksi. Uusi poliisihahmo Barbaretto tulee kuvioihin vasta noin puolessa välin kirjaa. Sitä ennen lukija on saanut jo paljon tietoa tapahtumista, joita vanhemmalla rikoskonstaapelillä ei vielä ole.

    Jos pidät toiminnallisista, vauhdilla etenevistä dekkareista, tämä ei ole sinua varten. Barbarotti on pohdiskeleva, asioita pyörittelevä, mietiskelejä sankari. Nesser käyttää aikaa tapahtumien, paikkojen jopa ruokien ja ruokailutilanteiden kuvaamiseen.

    Loppuratkaisua alkoi odottaa jo hyvissä ajoin ennen kirjan päätöstä, mutta yllättämään se pääsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...