Susi Nousiainen: Sukupuoleen katsomatta : Kuinka kohdata moninaisuus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sukupuoli on yksi viime vuosien kiivaista keskustelun ja ihmettelyn aiheista ja Susi Nousiaisen kirjoittama Sukupuoleen katsomatta tuo oman lisänsä tähän keskusteluun. Kirja on kirjoitettu yksilön näkökulmasta ja yksilön kokemuksiin nojautuen, eikä se esipuheen mukaan pyri olemaan tieteellinen kuvaus ja ehkä juuri siksi kirja on erinomaisen valaiseva kokonaisuus käsitellystä aiheesta. Henkilökohtaisuus kuuluu läpi ja auttaa lukijaa ymmärtämään sitä, miksi aihe ylipäänsä on tärkeä ja miten sen ymmärtäminen voi vähemmistöön kuulumattomalle olla niin perin vaikeaa.

Kirja alkaa erinomaisella sukupuoleen liittyvien käsitteiden läpikäynnillä, mikä auttaa kirjan aiheiden ymmärtämisessä sekä varmasti myös julkisuudessa käytävän keskustelun seuraamisessa. Trans-, muun-, inter- ja cis-sukupuolisuus sekä niiden korjaaminen ja sukupuolen suhde seksuaalisuuteen ovat kaikki asioita, jotka varmasti kaipaavat teroittamista kaikille niille, joille ne eivät ole henkilökohtaisesti lähellä ja läsnä.

Käsitteiden selittämisen jälkeen Nousiainen osallistuu ensin kappaleen verran keskusteluun sukupuolesta ja sen moninaisuudesta ja siirtyy sitten käymään läpi sitä, millaista on elää sukupuolivähemmistössä ja millaisia monenlaisia traumoja ja vihamielisyyksiä elämään vähemmistössä usein liittyy. Kirjassa annetaan myös luvullinen vinkkejä siitä, miten sukupuolivähemmistöön kuuluvia kannattaa kohdata ja miten kohtaamisen voi tehdä kannustavasti ja hyväksyvästi. Kirja päättyy pohdintaan siitä, miten yhteiskunta kyetään tekemään yhdenvertaisemmaksi ja ihmisten asenteita muokkaamaan sukupuolivähemmistöjä hyväksyvimmiksi.

Sukupuoleen katsomatta on kiinnostava ja hyödyllinen lukukokemus ja se avaa silmät myös yleisempään erilaisia vähemmistöjä koskevaan keskusteluun sekä siihen, miten keskustelua voi käydä avoimella mielellä ja lempeän ymmärtävästi. Yksi kirjan tavoitteista on johdannon mukaan välittää kokemustietoa sukupuolivähemmistöjä koskevista aiheista ja Nousiainen onnistuu tässä tavoitteessa erinomaisesti ja tavalla, joka jäsentää vaikean kokonaisuuden helpommin ymmärrettäviin palasiin.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 307 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...