Bruce Fink: Tarkastaja Canalin psykoanalyyttiset seikkailut

Tarkastaja Canalin psykoanalyyttiset seikkailut

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Professori Bruce Fink marssittaa dekkarinäyttämölle uuden sankarin, tarkastaja Quesjac Canalin. Canal on omien sanojensa mukaan eläkkeellä Ranskan salaisesta palvelusta, mutta omaperäisen ja äärimmäisen sivistyneen herrasmiehen taustoja ei varsinaisesti aleta availemaan. Canalin kansa pääsemme tutustumaan kolmeen salapoliisitarinaan, joissa sankarimme näyttää älynsä varsin monella alalla.

Kadonneen partituurin tapauksessa Canal tutustuu kapellimestariin, joka on saanut käsiinsä tuntemattoman 1700-luvulta peräisin olevan partituurin. Kapellimestari ei ole varma onko hän joutunut rikoksen uhriksi, vai puuttuuko teoksesta kokonaan yksi osa. Suurin osa muutenkin lyhyehköstä tarinasta keskustellaan aivan muusta kuin käsillä olevasta tapauksesta. W. A. Mozartin musiikki soi taustalla.

Väärennetyn liköörin tapauksessa Canal tapaa veljensä ranskalaisessa luostarissa, jonka munkit ovat vuosisatojen ajan tehneet salaisella reseptillä suosittua yrttilikööriä. Nyt markkinoille on tullut vastaava tuote, ja Canal yrittää ottaa selvää, miksi ja miten. Kirjan päättävässä Suuren puhalluksen tapauksessa New Yorkin pormestarin potenssiongelmat kiertyvät yhteen ennennäkemättömän suuruusluokan taloushuijauksen kanssa. Yhteen yrittävät tapausta tutkivat poliisi ja FBI-agenttikin Canalin toimiessa taustalla Amorin apulaisena.

Tarkastaja Canalin psykoanalyyttiset seikkailut on hyväntuulista luettavaa, josta turha jännitys ja kovaotteisuus loistavat poissaoloaan. Bruce Fink on traditiotietoinen kirjoittaja, joka käsittelee perinteistä dekkaria mukavan ironisella otteella. Kääntäjä Anna Tuomikoski on joutunut taatusti melkoisiin haasteisiin koettaessaan pyöritellä Canalin ja kumppaneiden kulloisistakin sananparsista parhaiten suomeksi soljuvia muotoja, mutta lopputulos on erittäin hyvä. Kyllähän tätä kannattaa vinkata.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...