Anneli Kivelä ja Pirta Syrjäneva: Teerenpeliä Katajamäen naapurissa

Teerenpeliä Katajamäen naapurissa -kirjan kannessa valkoiseen kesämekkoon pukeutunut paljasjalkainen nainen kantaa pihalla lyhtyä tai amppelia. On kesä ja naisen ympärillä on pihakalusteita ja kukkia. Tunnelma on maalaisromanttinen.

Teerenpeliä Katajamäen naapurissa on Anneli Kivelän luoman Katajamäki-sarjan 19. kirja. Tarinaa kirjoittavat yhteistyössä Anneli Kivelä ja Pirta Syrjäneva.

Itselleni Katajamäki-sarja on ihan uusi tuttavuus. Kirjan tarina keskittyy pieneen maaseutukylään, Karimoon. Jos on katsonut vanhoja kotimaisia elokuvia tai tv-sarjoja, joissa tapahtumat pyörivät kylän asukkaiden touhuja ja ihmissuhteita kuvaavissa tapahtumissa, tämä kirja voisi hyvin olla pohjana sellaiselle tv-sarjalle. Koska tämä on jo 19. kirja, niin varmasti ne lukijat, jotka ovat lukeneet sarjan kaikki kirjat, tuntevat kirjan henkilöhahmotkin jo hyvin.

Kylästä löytyy kampaamo, jota pyörittää Annika. Kampaamon vieressä on uudet kukkakauppayrittäjät, sisarukset, jotka ovat keksineet kaupalleen mielestään hienon englanninkielisen nimen. Sepä ei kuitenkaan kylätoimikunnalle sovi, ja pistetäänkin pystyyn nimikilpailu. Suomalaisen kylän kukkakaupan nimen on oltava suomalainen. Kylässä on myös ruokakauppa, kyläkahvila, rautakauppa, apteekki… sellaiset perusasiat, joita vieläkin löytyy pienistä kunnista.

Asukkaita Karimossa on niukasti, paitsi kesäaikana, jolloin erilaiset kesäasukkaat tulevat huviloilleen ja tuovat samalla myös kaivattua liikevaihtoa pienen kylän liikkeisiin. Kesäasukkaat herättävät tietysti myös uteliaisuutta kyläläisissä, jotka yleensä tuntevat toistensa asiat. Joku on aina valmis tutustumaan ja selvittämään kesäasukkaiden taustoja, ja pian kylän raitilla tieto leviää kaikille kylän asukkaille.

-…ja Pena oli kertonut meidän Kimmolle, että se etsiskelee sopivaa kämppää näiltä kulmilta.
Annika havahtui. -Kuka?
– No se lierihattutyyppi. Taneli Vento.
– Haluaisiko se muuttaa Karimolle? Annika henkäisi.
Karri kallisti päätään Annikan suuntaan. Hopeapaperi rahisi. – Karimolle tai lähitienoille. Penan mukaan se oli sanonut kyllästyneensä stadin hulinoihin ja haluavansa lähemmäs luontoa.

Kyläläiset ovat tottuneet myös siihen, että järjestävät talkoilla erilaista tekemistä arkensa piristykseksi. Martat ovat aktiivisia, vaikkei heitä monta olekaan. Yksi kyläläinen vetää jumppakerhoa, pari muuta innostaa muita kuntoilemaan. Kesäisin on pari kertaa lavatanssit, joissa on oikea kesäinen vanhanajan meininki. Orkesteri soittaa kotimaisia kappaleita, naiset ovat sonnustautuneet parhaimpiinsa, ja pariskunnat pyörähtelevät lattialla tangon, valssin ja humpan tahdissa. Vieläköhän nykyään humppaa mahdetaan tanssia?

Kaikenlaiset talkoot ovat tietysti suosiossa pienessä kylässä. Tämän kesän tavoitteena onkin rakentaa Karimonlahdelle uusi hieno lintutorni, jollaista ei ihan joka kylältä löydykään. Ja harjannostajaiset järjestetään tietysti myös, ja niiden jälkeen juhlat jatkuvat tanssilavalla.

Kuntaan on muuttanut myös toimittaja Taneli Vento, joka tekee juttuja paikallislehteen kylän tapahtumista samalla, kun lintuharrastajana kirjoittaa myös kirjaa linnuista. Taneli iskee silmänsä simpsakkaan kampaaja Annikaan, ja Annikankin sydän läpättää Tanelille, mutta jutusta ei vaan tahdo tulla mitään. Aina on porukkaa hyörimässä ympärillä ja häiritsemässä tutustumista. Vai mahtaako Taneli olla myös saamaton?

Annika opettelee leipomaan ja kutomaan sillä verukkeella, että voisi esitellä taitojaan Tanelille, mutta kun tilaisuutta ei meinaa tulla, alkaa Annikalla olla kärsivällisyys koetuksella. Annikan vanha heila Karri on onneksi myös käytettävissä. Mutta kumman kanssa Annikan askel sujuu paremmin?

Teerenpeliä Katajamäen naapurissa tarjoaa kyläyhteisön ihmissuhdekiemuroita, vanhan ajan romantiikkaa, ja mikseipä välillä ongelmiakin. Ihan hauskaa luettavaa, vaikka pienen kunnan asiat eivät nykyään ihan noin vaivattomasti taida sujuakaan. Onneksi kuvitteellisessa pikkukylässä sentään kaikki on mahdollista.

Soili Vuorenmaa

Olen työskennellyt koko ikäni viestinnän ja markkinoinnin parissa. Koulutukseltani olen Jyväskylän yliopiston viestintätieteellisestä valmistunut FM. Luen pääasiassa kotimaisia dekkareita 50–100 vuodessa, ja kirjoittelen niistä arvosteluja, aiemmin vain muutamalle sivustolle Facebookiin ja viiteryhmilleni, nyt pyrin kirjoittamaan kirjavinkkini tänne. Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 316 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!